Saarlased ühinesid pöördumisega vabamüürluse teemal (17)

Esmaspäeval allkirjastasid luteri kiriku vaimulikud pöördumise, mis on adresseeritud peapiiskop Andres Põderile, piiskop Einar Soonele ja EELK konsistooriumi liikmetele. Pöördumise sisuks on mõte, et kuulumine vabamüürlaste organisatsiooni on kokkusobimatu vaimulikuametiga. 

Koos mandri ametivendadega on pöördumisele oma allkirja andnud saarlased Veiko Vihuri, Anti Toplaan, Hannes Nelis ning Kristjan Simson Hiiumaalt.

Allakirjutanud paluvad EELK juhtkonda hoida kiriku õpetuse puhtust ja head korda jumala rahva seas ning ühemõtteliselt keelustada vaimulike kuulumine vabamüürlaste organisatsiooni.

Saarte praosti Veiko Vihuri kinnitusel ei ole pöördumine suunatud kellegi vastu, vaid tõstatab üldisemalt küsimuse vaimulikuameti ja vabamüürluse kokkusobimatusest.

Küsimusele, kuidas hakatakse kontrollima vaimulike kuulumist vabamüürlaste hulka, Vihuri otseselt vastata ei osanud. “Arvan, et iga vaimulik peaks ise tõsiselt läbi mõtlema, kuhu kuuluda nii, et see ei takistaks tema tööd vaimulikuna,” ütles praost.

Pöördumine oli ajendatud Kuressaare Laurentiuse koguduse endise õpetaja, praeguse Tallinna praosti Jaan Tammsalu ülestunnistusest, et kuulub juba 2007. aastast vabamüürlaste hulka. Pöördumise tervikteksti leiab Eesti Kiriku koduleheküljelt.

Print Friendly, PDF & Email