Saarte memmed ja taadid – isegi Kreekamaalt – said kokku Muhus

Saarte memmed ja taadid isegi Kreekamaalt said kokku Muhus

RAHVUSLILL RUKKILILL: Kihelkonna tantsutrupis Rukkilill lustivad (tagumises reas vasakult) Ulvi Heinam, Sirje Salong, Erna Tamkivi, Maimu Eerik, Leini Toll, Sirje Raik. Ees Sirje Rõuk, Valentina Fjodorova, Kadri Kullapere, Helje Vaher, Aime Lember ja Elle Mäe. Foto: Sander Ilvest

Laupäevasel ennelõunal hakkab Kuressaares silma tavatult palju eakamaid rahvarõivais inimesi. Triibulised-värvilised seelikud talvejopede ja -mantlite all peaaegu maadligi, meestel peas kaabu ja lahtinööbitud jope vahelt paistmas kirjud rahvarõivavestid.

Enne kella 11 vurab buss postimaja ette. Needsamad mehed ja naised võtavad kohad sisse. “Tule ka! Sõidame Muhusse!” hõikab keegi lehemeest. “Tulen-tulen! Seekord oma sütega,” saab hõikaja vastuseks.

Kella 12-ks jõuame Liivale. Spordihalli parklas on vaid üksikud vabad kohad. Suured ja väikesed bussid, sõiduautod, ei ühtegi hobuveokit. Aga alles see oli, kui nüüdsed memmed ja taadid olid plika- ja poisiohtu, kui talveteedel sõitsid saanid ja reed. Just niisuguste talisõidukitega võeti ette teekond kirikusse, rahva- ja kultuurimajja või kuhu iganes.

Seekord ei tuldud aga Muhumaale meenutama lumerohkeid talvesid ega ree- ja saanisõite. Memme-taadi peo teema on rannarahva lood ja laulud.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email