Prantslaste adieu: Kas sirbi ja vasara lõpp?

Kas sirbi ja vasara lõpp?

VEEL ELUJÕULINE: Ehkki prantsuse kommunistid otsustasid sirbist ja vasarast kui sümbolitest loobuda, on neil tööriistadel Venemaa kommunistide jaoks endiselt suur tähendus. Seda nii ülekantud kui tõenäoliselt ka otseses tähenduses. Foto: internet

Mõni nädal tagasi edastasid maailma infoagentuurid üpriski huvitava teate, mis kahjuks erilist vastukaja ei leidnud – Prantsusmaa kommunistlik partei loobus sirbist ja vasarast, tööliste ja talupoegade sümboolikast, kuna see tekitab ebameeldivaid assotsiatsioone.

Briti vasaktsentristlik päevaleht The Guardian kirjutas ühes kommentaaris, et Prantsuse kommunistliku partei äsja toimunud 36. kongressi otsus loobuda sirbist ja vasarast kui oma sümbolitest (tulevikus antakse eelistus viisnurksele tähele) on midagi enamat kui ajaloolise süütunde ja piinlikkuse ilming. See tähendab, et ehkki sirbi ja vasara kujutise all on XX sajandil rõvedaid asju korda saadetud, on Prantsuse kommunistide otsuse taga midagi muud. Mis siis?

Kaasaja maailmas on Prantsusmaa kommunistlik partei (PKP) tuntud kui üks tõsiusklikumaid stalinistlikke parteisid. Seetõttu võib oletada, et otsus kõrvaldada parteipiletitelt sirbi ja vasara kujutis traumeerib paljusid selle partei lihtliikmeid. “Kõik meie parteis on šokeeritud,” märkis raadiojaamale RFI antud usutluses kommunistide Pariisi organisatsiooni sekretär Emmanuel Dang-Tran. “Selle otsusega võimaldab PKP nii ennast kui ka oma väärtusi mõnel teisel organisatsioonil lihtsalt alla neelata.”

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email