Türju elanik pöördus ulukikahjustuste pärast maavanema poole (11)

Juba mitmendat aastat metsseakahjustustega kimpus olev Torgu valla elanik Salme Rinne on oma murega pöördunud nii keskkonnaameti kui ka maavanema poole.

Päädu talu 75-aastase perenaise Salme Rinne sõnul on talu õuemaadel Türju külas muutunud alates 2009. aastast järjest tõsisemaks mureks metssigade rüüsteretked, mis viimasel ajal toimuvad juba aastaringselt. Viimati pöörati õueala jälle põhjalikult pahupidi neljal järjestikusel ööl veebruari keskpaigas.

Salme Rinne kurdab, et viimase nelja aastaga on metsseakahjustuste hulk kasvanud niivõrd suureks, et nende kõrvaldamine näib juba täiesti lootusetu ja mõttetu tööna. “Sel sügisel me lihtsalt ei suutnud enam pidevalt lisanduvaid kahjustusi kõrvaldada, jõud oli otsas,” möönab Salme Rinne, kelle sõnul on talu õueala viimase nelja aasta jooksul enam kui 70 protsendi ulatuses kümneid kordi segi pööratud.

Metssigade kahjustused pole Rinne sõnul aga sugugi ainult Päädu majapidamise mure. Sarnases olukorras on paljud ümbruskonna elanikud ning eriti raske on olukord eakamate inimeste jaoks, sest kaitset ei paku isegi aiad, kui need pole just ülivõimsad.

Salme Rinne tõdeb, et kuigi viimastel kuudel on jahimeeste sõnul Türju kandis metssigade arvukust piiratud, ei ole seda kuidagi näha. “Kust võiks abi leida, kas keegi vastutab metsloomade ülemäärase arvukuse eest ja kas keegi korvab inimestele tekitatava kahju?” küsib Türju elanik oma murekirja lõpetuseks.

Saarte Hääl tundis huvi, kas maavanema pädevuses või võimuses on mingilgi moel ulukikahjude probleemiga tegeleda ja kuidas kavatseb ta saadud kirjale reageerida.

Maavanem Kaido Kaasik ütles, et maavanem ei tegele jahinduse korraldamisega ja järelevalvega. “Küll võin tulevikus oma mõtteid avaldada kui maaomanik ja jahimees, aga hetkel kahjuks ei jõua,” sõnas maavanem, kes on praegu hõivatud seoses vabariigi läheneva aastapäevaga.

Print Friendly, PDF & Email