Tõnu Post on Eesti parim piimakarjakasvataja (2)

Tõnu Post on Eesti parim piimakarjakasvataja

PIDULIKUL AKTUSEL: Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, parim piimakarjakasvataja Tõnu Post, parim lihaveisekarja kasvataja Aldo Vaan ja maaelu edendamise sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg. Foto: Artur Sadovski

Maaelu edendamise sihtasutus valis 2012. aasta parimaks piimakarjakasvatajaks Kõljala POÜ juhi Tõnu Posti. Parimaks lihaveisekasvatajaks valiti Aldo Vaan Läänemaalt.

“Uhke tunne on jah,” ütles maineka aunimetusega pärjatud Tõnu Post eile hommikupoolikul telefonitsi.

Parima piimakarjakasvataja väljaselgitamisel arvestatakse piimarasva ja -valgu kogutoodangut aastalehma kohta, somaatiliste rakkude arvu piimas, samuti lehmade tõu-aretust ja näitustel osalemist. Jälgitakse ka tootmisüksuse heakorda, ettevõtte jätkusuutlikkust ja majandustulemusi.

Maaelu edendamise sihtasutuse (MES) juhatuse esimees Raul Rosenberg ütles Saarte Häälele, et Tõnu Posti juhitud piimatootmisettevõtte tootmisnäitajad on eeskujulikud – keskmine väljalüps lehma kohta 10 831 kg.
Rosenbergi sõnul tuleb esile tõsta ka Posti tasakaalukat suhtumist tootmise arendamisel, mille heaks näiteks on renoveeritud karjalaut. Veterinaarina osaleb parim piimakarjakasvataja ka ise tootmistegevuses loomade tohterdajana.

Rosenberg osutas, et Kõljala POÜ on saavutanud häid majandustulemusi, mida tõendab hiljuti ettevõetud laienemine. “Eeskujuliku suhtumise tõttu töösse ja ühiskonda võib Tõnu Posti kõigile eeskujuks tuua,” sõnas Raul Rosenberg.

Tõnu Post ütles, et aunimetuste saamise nimel pole ta kunagi tööd teinud. “Töö tuleb ikka iseendale teha ja kui sind töö eest sellise tiitliga ära märgitakse, siis on see auaasi,” lausus piimatootja. Suurelt tänavune parim piimakarjakasvataja oma tiitlit tähistama ei hakka. “Teen firmas töötajatele välja ja tänan neid selle eest, et nad minuga koos seda tööd on teinud ja vastu pidanud,” lubas Tõnu Post.

Saarte Hääl tundis huvi, kas Eestis on mõni piimatootja, keda Tõnu Post oma eeskujuks peab? “Ma ei saa öelda, et kusagil oleks mõni absoluutne eeskuju, tipus on ju palju tegijaid ja igaühel neist on midagi head,” sõnas Saaremaa suurim piimatootja. “Suhtleme tihti ja ma arvan, et me kõik oleme üksteisele eeskujuks ja käime üksteise juures uurimas, kuidas midagi paremaks teha.”

Jõudluskontrolli andmetel on Kõljala POÜ tõusnud jaanuarikuu arvestuses Eesti suurima väljalüpsiga piimakarjaks. Võrreldes möödunud aastaga on jaanuarikuu toodang kasvanud 907 kilolt 988 kilogrammile lehma kohta, mis tähendab, et piimakari on enam kui 11 000 kilo graafikus. Post kinnitas, et vähemalt seni on loomad vaatamata suurele toodangule ilusasti vastu pidanud. “Loomad on tõesti väga vormis, väga hästi töötavad ja paistab, et nendel on hea olla, nii et praegu on kõik OK,” rääkis Tõnu Post.

Parima karjakasvataja aunimetus koos skulptor Vergo Verniku teosega “Vasikas” anti asjaosalistele üle eile põllumajandusministeeriumis Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud aktusel, kus Tõnu Post käis koos poeg Lauriga.

Parimat piimakarjakasvatajat valiti 13. korda, möödunud aastal pälvis tiitli Maie Mölder Tartu Agro AS-ist. Ükski Saaremaa piimakarjakasvataja seda tiitlit varem saanud pole, küll aga valiti 2009. aastal parimaks lihaveisekasvatajaks Kaarma valla Metsa Johani talu omanik Andrus Sepp.

Print Friendly, PDF & Email