Pea kõigil meist on mõni foobia

Inimene ikka kardab vahel midagi, tunneb millegi ees hirmu. See on täiesti tavaline ja eluterve tunne. Kuid haiguslik hirm millegi ohutu ees liigitub psüühikahäireks. Seda, miks osa inimesi suisa meelemärkuse kaotamiseni näiteks nõelu kardab, ei osatagi päris täpselt seletada.

Foobia (kreeka keeles phobus) ehk haiguslik hirm on psüühikahäire, mis väljendub hirmus mingi kindla, tegelikult ohutu objekti, looma, sündmuse või olukorra ees. Näiteks ei saa te minna oma lapsega arstile, sest süstlanõela nähes võite minestada, või jääb teil külastamata Eiffeli torn, kuna kõrgustesse tõus tundub teile lausa teekonnana teispoolsusesse.

Saarte Hääl rääkis mitme inimesega, kes kirjeldasid oma hirme ja nende arvatavaid põhjusi. Tuleb välja, et säärast kindlat nuppu, millele vajutades oma hirmud välja lülitada, polegi olemas.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email