Müstiline vabamüürlus (17)

Nädalavahetusel meediakanalid vallutanud uudis, et saarlasest kirikuõpetaja Jaan Tammsalu kuulub salapärasesse vabamüürlaste organisatsiooni, vallandas lehetoimetuses kirgliku arutelu vabamüürluse teemal.

Kõige levinum müüt tundub olevat, et tegemist on mõjuvõimsa organisatsiooniga, kes paneb ametisse Ameerika presidendid ning vallandab revolutsioone ja sõdu. Natuke keerulisem on olukord salaorganisatsiooni rituaalide kirjeldamisega. Ühel meelel oldi selles, et siniste põlledega mehed teevad midagi, kellud käes. Aga mida? Seda enam nii täpselt öelda ei osatud.

Kahjuks on nii, et Saaremaal oma vabamüürlaste loož veel puudub. Seega ei saanud me algallikast täpsemat infot küsida. Küll on aga kahtlane see, et Kuressaare Laurentiuse kiriku seinal ilutseb kolmnurga sees kõikenägev kolmas silm.

Tammsalu kinnitusel on vabamüürlastel oma sümbolid ja käepigistused, mille abil üksteist ära tuntakse. Võibolla olid Saaremaa ja saarlased minevikus vabamüürlusega tunduvalt rohkem seotud, kui me praegu teame.

Seda, kas vabamüürlus on hea või halb, näitab internetivabaduse ajastul lähitulevik.

Print Friendly, PDF & Email