Saaremaa puugid on mandri omadest vähem nakatunud (1)

Tervise arengu instituudi ja Tartu ülikooli puugiuuring on tuvastanud, et vaatamata puukide suurele arvukusele Saaremaal on siinsed puugid Mandri-Eesti omadega võrreldes haigusetekitajatega vähem nakatunud.

Puukentsefaliidiviiruse esinemise sagedus puukidel on senistel andmetel olnud Saaremaal 0,3–0,8%, Tartu- ja Ida-Virumaal aga näiteks 3–4%, ütles Tartu ülikooli ökoloogia- ja maateaduse instituudi teadur Jaanus Remm. Ja kui Saaremaal levitab borrelioosi 11,9% puukidest, siis kõige enam nakatunud puukide piirkondades Võru- ja Tartumaal on sama näitaja 15–17%.

Mainitud uuring keskendub eri liiki puukide ning nende kantavate ja levitatavate haigustekitajate puukentsefaliidiviiruse ja borrelioositekitaja levikule ja ohtrusele ning näriliste tähtsusele puukide peremeestena.

Kui taimkattest on teadlased kogunud puuke alates 2008. aastast, siis möödunud aastal viisid nad läbi näriliste inventuuri ja kogusid kogu vegetatsiooniperioodi vältel puuke näriliste karvkattest.

Uuringu esialgsed tulemused näitavad, et Saaremaal kaldub puukide arvukus olema mõnevõrra kõrgem kui mujal Eestis.

Taimestikus on puukide arvukus kõrge eelkõige kevadel, märtsist juunini, mil on kõige suurem oht looduses liikudes puugiga kokku puutuda. Närilised, kellest kõige tavalisemad on leethiir, kaelushiir ja juttselg-hiir, kannavad rohkelt puuke kuni suve lõpuni. Seevastu sügisel, kui näriliste arvukus on kõrgpunktis, neil kuigi palju puuke enam ei ole. Saaremaa on olnud viimastel aastatel Lääne- ja Põhja-Eesti kõrval, piirkond kus on diagnoositud keskmisest rohkem borrelioosijuhtumeid.

Puugiuuringu  elluviimist toetab Euroopa Regionaalarengu Fond programmi TerVE raames ning Sihtasutus Eesti Teadusagentuur.

Saaremaa puugihaigustega esirinnas

Tänavu jaanuaris tuvastatud puukborrelioosi juhtudest oli 15 Tallinnas ja 14 Saaremaal, teistes Eesti piirkondades oli nakatumise tase oluliselt madalam, teatas BNS.

Mullu registreerisid meedikud Eestis 1546 borrelioosijuhtu. Esikohal oli Tallinn 348 haigestumisega, Saaremaa oli 238 haigusjuhuga teine. Kõige väiksem oli borrelioosi haigestumine Ida-Virumaal, kus tuvastati vaid 16 haigusjuhtu.

Borrelioosi suur levik Saaremaal hakkab silma, kui võrrelda haigestumust 100 000 elaniku kohta. Kui Eestis keskmiselt tuleb 100 000 elaniku kohta 115,4 haigusjuhtu, siis Saaremaal on see näitaja 685,4, Ida-Virumaal aga 4.
Entsefaliiti registreeriti Eestis mullu 178 korral, neist Saaremaal 21.

Print Friendly, PDF & Email