Spanjel Prints jõudis tagasi koju (5)

Spanjel Prints jõudis tagasi koju

PARIMA SÕBRAGA: Ka nädal aega hiljem oli looma omanik Liia Vaga koera päästnud meestele ülitänulik. On ju koer inimese parim sõber. “Koer on hea seltsiline ka siis, kui sul endal tuju kehv,” kinnitas Vaga. Foto: Sander Ilvest

Muratsist kaduma läinud must spanjel Prints päästeti Roomassaare sadama töötajate poolt uppumissurmast ja anti seejärel omanikule üle.

Marge Kaju MTÜst Saaremaa Loomade Turvakodu rääkis, et Prints on 10aastane vanapoiss, kes millegipärast hakkas mööda jääd Muratsist Roomassaare sadama poole liikuma. Koera õnneks oli jää piisavalt paks, et kalda lähedale jõuda.

Köie abil pardale

Esimesena märkas jääl olevat koera sadamavaht Kristjan Maidra. Pukser Panda elektrikilpi kontrollinud sadamakapten Kaarel Niine tõttas samuti Panda tekile. “Vaatasin eemalt, et ei see ole hüljes ega inimene,” rääkis Kaarel Niine.

Üheskoos hakati looma hõikama ja kätega vehkima. Tõenäoliselt nägi või kuulis koer inimesi, sest hakkas laeva poole liikuma. Kuna õhuke jää koera enam hästi ei kandnud, tegid mehed köiest silmuse ja viskasid selle ümber looma kere ning vinnasid ta seejärel kahva abil pardale. Koer oli märg ja lõdises, aga soojas laevas hakkas tal parem.

Niine kinnitusel ei ole loomade päästmine nende igapäevane tegevus. Nõukogude ajast meenub talle juhtum, kui Tagalahel sai metskitsi jää pealt ära toodud.

Kui Marge Kaju sai teate leitud koerast, kelle sarnast Kadi raadio vahendusel taga otsiti, võttis ta ühendust koera perenaisega. Kuna looma kirjeldati kui märga ja värisevat, kiirustasid nad sadamasse. Samas ei olnud naised kindlad, et leitud koer ongi kadunud Prints.

Sadamavaht juhatas nad laeva pardale. Kohtumisrõõm oli suur, sest Prints tundis perenaise kohe ära. Marge tunnistas, et selle kohtumise pealtnägemine tõi tallegi pisara silmanurka, rääkimata koera perenaisest endast.

Terve kui purikas

Kui suuremad emotsioonid olid vaibunud, kutsus sadamavaht naised Panda silda. Sealt oli koera teekond jääl kenasti näha.

Pärast päästjate tänamist läks Prints koos perenaisega koju. Enne käidi veel läbi loomaarsti juurest, kes kinnitas, et koer on terve kui purikas.

Perenaise arvates lahkus koer kodust, Muratsi küla Raavi talust, leitud loomajälgede ajamise tuhinas. “Meil on siin jänesepoeg isegi elutuppa tulnud,” ütles Printsi omanik Liia Vaga.

Ju saabus koera peas selgus alles siis, kui kallast enam näha polnud. Talust on mereni umbes 300 meetrit, aga koera kadumispäeval ei olnud värsket lund, et teda jälgede järgi üles leida. Printsi otsiti kogu perega, kuid tulemusteta. Perenaine ise oli aga kogu aeg kindel, et koer koju tagasi jõuab. Ta ostis talle isegi toidu valmis.

Koera päästnud sadamameestele tellis Liia Vaga Kadi raadio eetris tänusõnadele lisaks ka merelaulude popurrii Vello Orumetsa esituses.

Print Friendly, PDF & Email