Valged laigud meie bussiliikluse ajaloos

Valged laigud meie bussiliikluse ajaloos

ALGUS: Saaremaa bussiliikluse algusaastaid varjutab saladuseloor. Et sellest perioodist mingit pilti saada, tuleb üksikud säilinud infokillud omavahel kokku sobitada. 1920. aastate teisel poolel tehtud fotol on Aleksei Kiti vabriku rahvas huvireisil Kallemäel. Foto: Saaremaa muuseum

Et just Saaremaal tehti esimene tõsisem katse Eestis sisse seada regulaarne bussiliiklus, on autoajaloo huvilistele üldiselt teada. Valdeko Vende raamatus “Esimesest autost viimase voorimeheni” on seda sündmust päris mitmel leheküljel valgustatud.

Kahjuks on info neist kaugetest aegadest üpris napp ja isegi vastuoluline. Kord mainitakse ühte autot, mis selleks otstarbeks on Kuressaarde toodud, kord lausa kahte – suurt autot ja 24istmelist bussi. Igal juhul tiirutas üks auto ringi Kuressaare linna tänavatel, hirmutas siinseid loomakarjasid ja pani inimesi imestunult endale järele vaatama.

Algus polnud edukas

Esimesed sõiduproovid Kuivastu suunal polnud kahjuks edukad – peamiselt jäi sõit katki mitmete tehniliste viperuste pärast. Valdeko Vende mainib kummide purunemist, mille tõttu ainult Saare mõisani olevat jõutud. Ka uutel kummidel polnud pikka iga, sest viie tunniga suudeti läbida vaid 55 kilomeetrit, mis oli vähem kui tolle aja postihobused suutsid.
See sundis ettevõtjad asja kriitilise pilguga üle hindama, mistõttu otsustati ettevõtmine lugeda teostamatuks.

Valdeko Vende on oma jutu (ühe) allikana märkinud vaid ajalehte Elu, kas kogu info pärineb sealt, pole teda. Et asjasse rohkem selgust saada, tuli lehitseda 1906. aasta Saarlase numbreid.

Esimene infokild on 2. mai lehes: “Kuressaare ja Pärnu wahel tahetakse automobili ühendus sisse seada, mille tõttu Kuressaarest Kuiwastu 3 1/2 tunniga sõita wõib.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email