Kaali merikotkas suri pliimürgitusse (3)

Eesti Ekspress kirjutab, et Saaremaal Kaali kraatri lähedal panid jahimehed loomade söödaplatsile üles kaamera, et jälgida sigade toimetamist. Kaamerasse jäi aga merikotkas, kes platsil viljateri sõi ja seejärel minema jalutas. Linnu käitumine tundus kahtlane.

19. jaanuaril tuli sündmuskohale keskkonnaameti tehnik Heiki Hermann ja leidis kotka söödaplatsist umbes 15 meetri kauguselt. Lendu tõusta lind ei suutnud ja Hermann viis ta oma koju lauta. Kolmandal päeval hakkas kotkas juba liha sööma. Siiski viis Hermann kotka Pärnumaale Nigula taastuskeskusse, kust ta edasi Tartusse toimetati. Kahjuks suri lind enne Tartusse jõudmist.

Merikotka üle vaadanud dr Leivits otseseid vigastusi ei tuvastanud, küll aga näitas röntgenipilt, et kotka maos olid pliihaavel ja haavlikild, mille lind oli ilmselt koos toiduga sisse söönud. Plii aga tekitas organismis mürgituse, millesse lind hiljem suri.

Kaali jahiseltsi esimees Jaanus Kuusk ütles, et tema ise pole ei tea mis ajast linnujahil käinud. Pliihaavlid aga mehe teada Eestis keelatud ei ole. Merikotka sattumist keset saart ta ka imelikuks ei pea. “Loomaraibete peale lendavad nad ju kohale igast ilmakaarest,” arvas Kuusk.

Print Friendly, PDF & Email