Tarmo Pikner pani Eesti orhideed kaante vahele (12)

Tarmo Pikner pani Eesti orhideed kaante vahele

ORHIDEERAAMATU AUTOR: Tarmo Pikner on kunagine maavalitsuse tippametnik ja Lümanda vallavanem, praegu tegutseb ettevõtjana ja võtab osa Lümanda vallavolikogu tööst. Foto: Sander Ilvest

Tuleval teisipäeval kell 16 esitleb Kuressaare Rahva Raamatus oma värskelt ilmunud põhjalikku ja mahukat raamatut, mis kannab pealkirja “Eesti orhideed”, ettevõtja Tarmo Pikner.

“See on nii-öelda rahvaraamat,” ütleb Kuressaares elav Pikner, viidates sellele, et raamat on mõeldud eeskätt loodusearmastajale, kuid samas annab ka botaanikule võimaluse mälu värskendada nii orhideede liigisisest kui ka liikidevahelist mitmekesisust väljendavate orhideefotode kaudu.

Kokku on raamatus 395 fotot. Autor ütlebki, et kõige keerulisem oli 20 000 arhiivifoto seast välja valida 500, millest siis omakorda tuli raamatu jaoks valida 395. “Ma olen püüdnud teha fotod nii nagu orhidee looduses on,” selgitas Pikner, lisades, et ta pole fotosid ilustanud ega töödelnud.

Raamatu esikaant ehib 2003. aastal autori avastatud uue liigi Saaremaa sõrmkäpa pilt. Selle ladinakeelsele nimetusele on lisatud uue liigi leidja Tarmo Pikneri nimi.

“Eestis orhideede uurimine nii populaarne ei ole kui mujal Euroopas. Ning need ei ole mitte teadlased, vaid just asjaarmastajad, kellele see huvi pakub,” rääkis Pikner, kelle suur huvi käpaliste vastu on kestnud juba kakskümmend aastat.

Raamatu koostamist alustas ta kümme aastat tagasi. Viie aasta eest oli tal trükise kõige esimene variant valmis, kuid kuna teadmisi tuli kogu aeg juurde, siis tuli ka käsikirja pidevalt täiendada.

Raamatus on põhjalikult kirjeldatud kõiki 36 liiki Eestis leiduvaid orhideesid. Pikner möönis, et kuna viimase orhideeraamatu ilmumisest on möödas kümme aastat, siis selles mõttes oli tema arvates nõudlus taolise raamatu järele ammu olemas.

Kokku on Eestis varem ilmunud vaid kaks raamatut käpalistest, kuid need on olnud pigem teise suunitlusega. Näiteks on varem ilmunud teostes kirjeldatud täpselt kõike seda, mis on silmale nähtamatu ja mis toimub mulla all, seda aga “Eesti orhideede” raamat ei paku.

Pikneri teoses on kirjeldatud or-hideede levikut, nende elu, liigitamist, orhideedenimistu uuendamist. Samuti seda, kuidas neid ära tunda. Kirjeldused lõpevad peatükiga “Kadunud orhideesid otsimas”. See on pühendatud liikidele, mis varem on nimistus esinenud, kuid mida Saaremaa rannamaastikul juba sadakond aastat enam õitsemas nähtud ei ole.

Samuti leiab raamatu viimaselt lehelt orhideeliikide täielikud ladinakeelsed nimetused. Autori sõnul on väga huvitav jälgida, kus orhideed kasvavad. Kuna tegemist on nõudliku taimega, siis igal pool ta ei kasva. Saaremaal aga, näiteks Lääne-Saaremaal, on tohutult palju erinevaid populatsioone, samuti Lääne-Eestis ja rannikualadel.

262 leheküljelise kõvas köites raamatu andis välja kirjastus Varrak. “Eesti orhideed” on Varraku uue loodussarja “Roheline Eesti” esimene raamat.

Print Friendly, PDF & Email