Valjala lasteaia retseptiraamat on valmis (1)

Valjala lasteaia retseptiraamat on valmis

UURIVAD HUVIGA: Esimeses reas vasakult Egert Tambur, Laura Korb, Karl-Hendrik Mäeots, teises reas vasakult Greete Auu, Kristiine Vilbas, Karola Kirst, Hanno Kull, Oskar Maripuu, Tambet Päästel, Uku-Paul Vahar. Foto: Sander Ilvest

Eile sai Valjala lasteaed kätte projekti “Taluga sõbraks, toiduga tuttavaks” käigus valminud retseptiraamatu esimesed kaks näidiseksemplari.

Laste illustreeritud raamatust leiab suupäraste toitude retsepte nii algaja kui kogenud söögitegija.

“Väga kena ja üllatavalt ilus on,” hindas Valjala lasteaia direktor Marina Tamm tulemust. Tema hinnangul on näha, et toimetaja Tiina Kuusk ja kujundaja Alar Allas on oma ala spetsialistid. Peagi on raamatut trükist tulemas kokku 180 eksemplari, mis jagatakse nii koolis kui lasteaias. Samuti jääb see lasteaiale kenaks meeneks.

Projekti eesmärk oli tõsta nii laste kui lapsevanemate teadlikkust kohaliku toidu väärtusest ja edendada kohalike toidutootjate toodangu eelistarbimist. Lapsed külastasid koos õpetajatega mahetalusid, kus tutvusid erinevate talutöödega ja said ka ise nendes osaleda. “Me tahame just väärtustada seda toorainet, mis on kodus kasvatatud. See on elamisviis maal,” rõhutas direktor Leaderi rahastava projekti esmatähtsust.

35leheküljelises raamatus selgitab lapsevanem Anneli Kaljuste alustuseks, miks peaksime eelistama kohalikku toodangut ja väärtustama koostegemist. Lisaks saab lugeda projekti ülevaadet ja laste humoorikaid ütlemisi toidu kohta.

Samuti leiab raamatust palju huvitavaid retsepte, näiteks aedvilja-makaronivormi, mis on laste lemmiktoit lasteaias, kapsa-hakkliha pikkpoisi, pannileiva, kuivatatud silgu salati, koduse kukeseene-hakklihasupi, kalasupi haugist, rõõmupätsid, kaerahelbepätsid jpm. Raamatus avaldatud toiduretseptid on välja valitud üheskoos peredega.

Retseptiraamat on kättesaadav nii paberile trükitult kui digiraamatuna. Raamatu koostasid Marina Tamm ja Anneli Kaljuste, toimetas Tiina Kuusk, kujundas ja küljendas Alar Allas Enviz OÜst. Kaanepildi on joonistanud Maarika Murd, tagakaane Uku-Paul Vahar ja Elisabeth Jõgi.

Print Friendly, PDF & Email