Lugeja kiri: Palve turismiedendajatele (1)

Saaremaa turismiedendajad on silmnähtavalt aktiivsemaks muutunud. Õige ka. Kevad varsti käes ja turistid hakkavad voorima Muhumaale ja Saaremaale. Mida turist tahab peale meeldiva teeninduse, maitsva kõhutäie ja köitvate vaadete nautimise? Eks ikka peale puukulpide ja roosit pättide kaasa ka toredaid meeleolukaid fotosid meie saartest.

Mida aeg edasi, seda tüdinum olen poodides või sidejaoskondades postkaardistende uurides. Ühed ja samad kohad-paigad. Postkaardimajandust vaadates on tunne, nagu oleks elu saartel seisma jäänud. Mõnedki postkaartide autorid on ka objektid segi ajanud. Näiteks ühel postkaar-dil kuulutati kuulsat Eemu veskit Muhus, aga kaardilt vaatas vastu tuulik Angla tuulikumäelt. Muhut tutvustavatelt postkaartidelt vaatab vastu kahtlemata Muhu pärl – Katariina kirik. Aga sedagi on nii palju eksponeeritud, et aitab mitme põlve turistidele. Tooma talu väravatagust Koguvas ja Eemu tuulikut on ka sama palju fotografeeritud. Samas ei tule meelde ühtki ilusat fotot Pädaste mõisast. Ometi on Pädaste mõis upitanud nii Muhu- kui ka Saaremaa maailma turismikaardile.

Muhus on viimase 20 aasta jooksul tehtud üllatavalt palju, mida võiks ja peaks ka turistidele näitama, eriti siseturistidele. Kus on fotod Martin Kivisoo hobustest, uhketest kalessisõitudest ja omanäolisest tammekohvikust, kus fotod Jüri-Jaani talustuudio aiakujundusest või loomemajast, kus fotod väljamaa jahtidest, mis randuvad uues korralikus jahisadamas Simisti külas või Kuivastu sadamas, kus fotod uisuehitusest, kus fotod Vahtraste tuletorni ja selle ümbruse kordategijatest?

Tahan paluda Saaremaa turismiedendajaid: vaadake lahtiste silmadega oma postkaardimajandus üle. Meil on omakandi mehi, kes tunnevad oma kodusaart, oskavad teha kauneid fotosid, mida postkaartideks vormida. Ärge jätke kõike mandrimeeste ja välismaa ärimeeste pärusmaaks! Ära on tüüdanud vaadata ikka ja jälle ühtesid ja samu objekte. Mitmekesisus võiks ilmestada meie saari ja üllatada nii siseturisti kui välismaalt tulnuid.

Ainu Kään
muhulane Pädastest

Print Friendly, PDF & Email