Õpetaja Ellen Kask usub rääkimisse (5)

Õpetaja Ellen Kask usub rääkimisse

ÕPETAJA: Ellen Kask usub, et õpetaja roll pole ainult tarkust anda, vaid olla ka toetaja ja abistaja. Foto: Sander Ilvest

Kuressaare gümnaasiumi klassi number 410 on õpetajate toast minnes umbes-täpselt 100 üle keskmise pikkusega mehesammu, neist 50 on trepiastmed. Vene keele õpetaja Ellen Kask on neid mõõtnud sel aastal 35. sünnipäeva tähistava kooli esimesest päevast saadik.

Ellen Kask pole üldse muutunud. Seda viimase 16 aasta jooksul, alates ajast, kui siinkirjutaja tema klassi esimeses pingis vene keele käändeid üritas selgeks saada. Ta on oma olemuselt kuidagi kaval. Räägib vaikselt, aga hoogsalt. Aeg-ajalt heidab sulle oma pead veidi ette kallutades pilgu, nagu kontrollimaks, kas kirjutaja on järje peal. Aga see pilk ei ole üldse tungiv. Pigem selline rangelt soe. Väikese kelmikuse noodiga, kui nüüd proovida seda kirjeldada, nagu seda tehakse heade vanade veinide puhul.

Kas ma sinatada võin? Ajalehes peab ikka teietama.
Muidugi võid. Kõik omad inimesed.

Mõõtsin ära sammud õpetajate toast siiani. Iga päev neist astmeist üles-alla vehkida annab vist päris hea toonuse?
35 aastat saab juba jah. Tervise üle tõesti kurta ei saa. Aga ega ma siis kogu aeg üles-alla jookse. Tänapäeval õpetajate tuba, sellist nagu vanasti, ei ole. Seal on koopiamasin, kui vaja paljundada, siis jooksen sinna. Kolleegidega saame oma vaheruumis kokku.

35 aasta jooksul pole ära väsinud veel?
Ära pole tüüdanud. Iga päev tulen rõõmsalt kooli. Mitte kunagi pole olnud sellist tunnet, et ei taha tulla.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email