Detsembrikuumus Birmas

Detsembrikuumus Birmas

VARAHOMMIK BAGANIS: Vaade DhammaYa Zi Ka pagoodilt. Fotol loo autor Aarne Mägi. Foto: erakogu

Talv on siin, kus Eesti. Talv on seal, kus Birma (Myanmar). Lepin endaga kokku, et kutsun seda Indo-Hiina poolsaarel asuvat maad Birmaks, kuigi riigi ametlik nimetus on juba aastast 1989 Myanmari Liidu Vabariik ja kohalikus keeles võib selle meile tuttavates tähemärkides kirja panna järgnevalt: Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw. Loodan, et ei eksi, sest lähikümnendeil on vahetunud nii riigi nimi kui ka lipp. Õnneks on inimesed sel maal samad, umbes 60 miljonit elanikku 879 000 ruutkilomeetril.

Miks just Birma? Loetu põhjal ei ole ettekujutus või õigemini teiste poolt mõjutatud-tekitatud esmane arusaam sellest maast just kõige turvalisem. Pikki aastaid võimul olnud hunta, relvastatud kokkupõrked elanike ja valitsusvägede vahel jne. Oma kunagisel reisil Bangladeshi, kui Bengali lahes India ookeanis St. Martini saarel Birmat silmasin, oli loomulikult soov ette võtta see kümnekilomeetrine paadisõit. Kohalike manitsused ja hoiatused panid aga mind, ja tol korral mu kaht reisikaaslast Märti ja Martit, igatahes ümber mõtlema. Nüüd tean, et oleks võinud ikka proovida.

2012. aastal olime otsuses kindlad. Seekord alustasin reisi üksinda, reisikaaslased Märt ja Allan saabusid Yangoni Katmandust ja kui Liisi Tallinnast Yangoni saabus, olin sellest linnast enesele esmase, turvalise ettekujutuse juba loonud.
Esimene lumi muutus mõneteisttunnise sõidu järel marsruudil Kuressaare–Tallinn–Helsingi–Bangkok–Yangon detsembrikuumuseks, mis ilmastikuolusid koduvabariigis silmas pidades oli Yangonis oma 35 plusskraadiga igati meeldiv.

Alustasin reisi üksinda Birma kunagises pealinnas Rangonis (kuni 1753. a Dagon), mida eestikeelses muganduses Ranguuniks kutsuti. Linn kannab 1989. aastast nime Yangon, mis tuleneb sõnadest yan ja goun, otsetõlkes tähendab see vaenlased jooksevad ära. Linn asub Bago jõe ääres, umbes 30 km kaugusel India ookeanis asuvast Martabani lahest. (2005. a. novembrist “kolis” valitsus pealinna Yangonist Naypyidawi).

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email