Rahvateater 1963–2013 raiuti raamatusse (1)

Rahvateater 19632013 raiuti raamatusse

KULDSEPA KROONIKARAAMAT: Harrastusnäitlejana ennekõike külanaise Maali rollis endale nime teinud rahvateatri juhatuse liige Lea Kuldsepp on maha saanud oma esimese raamatuga. Foto: Sander Ilvest

Laupäeval esitletakse Kuressaare linnateatris Saaremaa rahvateatri juubelipeol raamatut, mis annab ülevaate harrastusteatri poole sajandi pikkusest tegevusest.

“Saaremaa Rahvateatri 50. sünnipäeva puhul ilmunud raamatu eesmärgiks on avaldada austust ja lugupidamist neile inimestele, kes seda huvitavat, kuid rasket teatriteed käies on pakkunud rohkearvulisele publikule emotsioone ja mõtlemisainet.

Raamatus on 155 teatritegelase lühibiograafiad, rollid ja lavastused. Portreefotosid on 95, lisatud on ka fotosid lavastustest. Saame lühiülevaate poolsajandi vanuse teatri ajaloost,” annab koostaja Lea Kuldsepp sissejuhatuses lugejaile teada.

Poole sajandi pikkusest Saaremaa rahvateatri ajaloost annavad ülevaate Rein Rooväli (rahvateatri peanäitejuht 1965–1995), Ellen Teemus (lavastaja ja projektijuht 1996–2011) ja Lea Kuldsepp (näitleja aastast 1983).

Rahvateatri biograafiline leksikon pakub huvilisele entsüklopeedilise teabe näitlejate, lavastajate ja kunstnike rollidest, lavastaja- ja kunstnikutöödest.

Juubelipäeval Väino Uibo lavastatud etenduses “Kauka jumal” kõrtsmikuna publiku ette astuvale Mait Merivaldile on see rahvateatris 47. roll. Kirjutises on ära toodud ka rahvateatri ühele populaarsemale näitlejale antud autasud. Peale koduteatri on 48aastase näitlejastaažiga Merivald kaasa teinud teistegi teatrite lavastustes.

Samasuguse teabe saab lugeja veel 154 inimese kohta.

Koostaja on lugejate ette toonud ka külalisena rahvateatri etendustes tegevad olnud näitlejad, lavastajad, kunstnikud ja kultuurivaldkonna tudengid-diplomandid, kelle praktikabaasiks on Saaremaa rahvateater olnud. Nii on lavastajatena meie rahvateatris harrastusnäitlejaid juhendanud Aleksander Eelmaa ja Garmen Tabor (Jüri Tuulik “Abruka aeg” 2007), Ingo Normet (W. Shakespeare “Kuningas John” 1998), Ahti Suokas Soomest (M. Waltari “Gabriel, tule tagasi” 1990).

Kronoloogilises järjekorras on trükitud kõik lavastused. Lugejale antakse teada näitemängu pealkiri, autor, esietenduse kuupäev, lavastaja ja kunstnik.

 

“Saaremaa Rahvateater 1963 – 2013”

• Kõvade kaantega 138leheküljelise paljude fotodega trükise “Saaremaa Rahvateater 1963 – 2013” koostas teatri juhatuse liige Lea Kuldsepp.
• Raamatu on välja andnud kirjastusühistu Faatum TÜ.
• Kaanekujunduse tegi kunstnik Endla Tuutma, kujundas ja küljendas Maire Pukk.

Print Friendly, PDF & Email