Orissaare pritsumeeste oma pesa

Orissaare pritsumeeste oma pesa

Orissaare päästekomando maja Kaluri tänaval on muutunud tundmatuseni nii väljast kui seest. Foto: Tõnis Kipper

Läinud aasta detsembris said Orissaare päästekomando mehed lõpuks kolida oma uude vanasse majja Kaluri tänaval. Kui Kuressaare uue politsei-pääste ühishoone kohta saab kasutada mahulisi ülivõrdeid, siis päästjate Orissaare maja on väike, funktsionaalne ja hästi kodune.

Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe meenutab esmalt ajalugu. Ta teab rääkida, et varem asusid päästjad aleviku südames Kuivastu maantee ääres väga väikeses ja päris käest ära majas. “See maja oli nii väike, et suur auto ei oleks sinna ära mahtunud.” Paar aastat tagasi läbis seegi hoone tõsise uuenduskuuri ja pakub nüüd ulualust Ida-Saaremaa käsitöökeskusele.

Praeguses majas on päästjad pesitsenud juba 1996. aastast, kui maja esimest korda ja n-ö ajutiselt valmis sai. Hoonel on seljataga pikk ja parasjagu segane ajalugu. “1995 saime endale hoone, kuhu oli algselt plaanitud ehitada Orissaare elektrijaam. Kui avastati, et elekter võib Orissaarde jõuda ka kaugemalt ning siin ei peagi oma reservelektrijaama olema, jäid plaanid ja ehitus katki. Vähesed valmis ehitatud seinad anti üle vabatahtlikele pritsumeestele. Mõni aeg hiljem jäi ehitus taas toppama. Sellisena me ta siis üles korjasime ja tegime endale maja.”

Kuna rahanappus on vanem kui maailm ise, tehti töid väheste vahenditega ja tõesti ajutise lahendusena. “Sinna, kuhu pidi tulema laoruum, said pandud pritsumehed. Valves olevad mehed pidid ära mahtuma paarile narile ühes pisikeses toas. Mingisse sahvritaolisse tuppa pandi pealiku laud ja öeldi: sina teed siin tööd!” Nagu valdav osa ajutisi asju, kestis hoone sellisena äraarvamata kaua – kuni läinud aasta sügiseni. Projekteerimisega tehti algust aasta varem. Ehitamise ajal olid päästjad asenduspinnal Levira ruumides telemasti all. “Raha tuli ülevalt, sealt, kust ma seda kogu aeg taotlenud olen. Lõpuks jõudis kohale!” on Lindmäe rahul.

Edasi loe jaanuarikuu Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email