Meie raekoda

Meie raekoda

W. Sohn, u 1911–1915

“Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta,” oli veendunud Eesti luuleklassik Juhan Liiv. Pole põhjust talle vastu vaielda. Ometi kipub see minevik kõigele uuele siin olevikus teed andma ja nii ka meie meelist ja mõtteist kaduma.

Uuest aastast hakkame taas igas Oma Kodu numbris meenutama, mis oli ja milline oli. Kuressaare linna sünnipäeva aastal on igati põhjust alustada meie esindushoonest – raekojast. Abiks eri aegadest meieni jõudnud fotod.

Kuressaare raekoda oli Liivimaa kubermangu Saare maakonna valitsusorgani Kuressaare rae valitsushoone.

17. sajandi teisel poolel toimus Rootsi ja Taani vahel sõda ülemvõimu pärast Läänemeremaades. See lõppes Saaremaa jaoks Brömsebro rahuga 1645. aastal ning Rootsi kuninganna Kristiina läänistas Saaremaa rootsi-prantsuse päritolu Dela Gardie`dele, Saaremaa asevalitsejaks määrati Magnus Gabriel Dela Gardie.

Magnus Dela Gardieläänistas Kuressaare linnale Tiirimetsa mõisa ja veel maad Lõmalast ning nõudis vastutasuks linnalt kaalukoja (vaekoja) ja raekoja ehitamist. Mõningate vaheaegadega kestis raekoja ehitamine ligi 17 aastat ning valmis esialgsel kujul 1670. aastal.

Edasi loe jaanuarikuu Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email