Kuidas alustada energia säästmist? (1)

Kuidas alustada energia säästmist?Soojuse ja elektrienergia hinnad kaasaegses majanduskeskkonnas kasvavad ja jäävad ka tulevikus kasvama. Seega on oluline, et igapäevane energiakasutus koduses majapidamises oleks võimalikult ratsionaalne.

Oma kodudes vajame me energiat mugava sisekliima ja elukvaliteedi tagamiseks. Mugav sisekliima on parajalt soe ja värske õhuga siseruumides, mugavat elukvaliteeti aga võimaldavad valgustuse, elektroonikaseadmete ja kodumasinate kasutamine.

Kodumasinate puhul uurib juba teadlik tarbija nende müümisel infoks esitatud energiatõhususe andmeid ja loogiline oleks, et ta teeks oma ostuotsuse peale seadme madala hinna ka seadme erinevaid funktsioone ja energiatõhususe osa arvestades. Kaasaegsed kodumasinad nagu külmkapp, elektripliit, nõude- ja riidepesumasin tarbivad oluliselt vähem energiat võrreldes kümmekond aastat tagasi ostetud masinatega. Kui kõik Euroopa kodumajapidamised vahetaksid välja üle 10 aasta vanused seadmed, siis oleks Euroopas võimalik aastas kokku hoida 20 miljardit kWh elektrienergiat.

Ainar Viires

Edasi loe jaanuarikuu Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email