Noored saabuvad Solisticale laulumõõtu võtma

Noored saabuvad Solisticale laulumõõtu võtma

SOLISTICA EELKÄIJA: Kui noorte solistide konkurss toimus veel Saaremaa ühisgümnaasiumis, on Saaremaale grand prix toonud ka Sandra Kahu. Foto: arhiiv

Esimest korda Kuressaare gümnaasiumis peetaval konkursil astuvad sel reedel ja laupäeval üles poolsada noort lauljat üle Eesti.

Seni Saaremaa ühisgümnaasiumis toimunud üleriigiline solistide ja duettide konkurss oli oma kuueteistkümne tegevusaasta jooksul noorte lauljate seas alati oodatud ja hinnatud muusikasündmus. “Solistica puhul on tegemist täiesti uue lauluvõistlusega, millele konkursi korras ka nime ja logo otsisime,” ütles ürituse korraldustoimkonna liige Laine Lehto.

Lehto sõnul erineb tänavune konkurss varasemaist ka selle poolest, et lauljatele ja juhendajatele annab tagasisidet konsultant.

“Laulupedagoog Sirje Medell vaatab proove ja kontserte ning annab vahetult pärast iga võistluskontserti kõigile lauljatele ning hiljem ka juhendajaile individuaalset tagasisidet,” rääkis Lehto.

Uus on ka see, et grand prix selgub konkursi finaalis, kus iga vanuserühma võitjad uuesti esinevad. Neid hindab žürii laiendatud koosseisus ja oma arvamus on öelda ka konsultandil Sirje Medellil.

Seitse saarlast

Kuressaare gümnaasiumis astuvad juba sel reedel ja laupäeval lavale 48 solisti – 14 nooremas, 16 keskmises ja 18 vanemas vanuserühmas.

Saare maakonna noori esindavad reedel kell 17.20 algaval I võistluskontserdil ehk 4.–6. klassi lauljate seas Kerstin Tang Kuressaare gümnaasiumi huvikoolist Inspira (juh Pilvi Karu) ja Anna-Lee Schiff Kuressaare muusikakoolist (juh Kairit Sepp).

Kell 19.15 hakkab pihta II, 7.–9. klassi lauljatele mõeldud võistluskontsert, kus astuvad üles Teele Tilts ja Kristiin Koppel Inspirast (Pilvi Karu).

Laupäeval kell 14 on publik oodatud III võistluskontserdile, kus esinevad 10.–12. klassi lauljad, nende hulgas Carmen Pajussaar ja Aale Lember Kuressaare muusikakoolist (juh Kairit Sepp) ning Grete Reinsoo Inspirast (juh Laine Lehto).
Korraldajate hinnangul on 135 eelvoorus osalenu näol tegemist aukartustäratava arvuga.

Lisaks meie oma maakonna esindajaile olid konkursi eelvooru oma salvestise saatnud lauljad Harju-, Ida-Viru-, Jõgeva-, Järva-, Lääne-, Lääne-Viru-, Põlva-, Pärnu-, Rapla-, Tartu-, Valga- ja Viljandimaalt.

“Et osalejate arv nii suureks paisub, me küll oodata ei osanud,” tunnistas Laine Lehto. “Arvestades, et teeme esimest korda ja uut konkurssi, oli see ikka väga suur arv.”

Nimekas žürii

Lõppvooru pääsejad otsustas demode põhjal žürii, kuhu kuulusid Sirje Medell, muusikaprodutsent Mikk Targo ning laulja Marvi Vallaste.

“Neil tuli ikka tundide viisi materjali läbi kuulata,” märkis Lehto, kes oli ka demovooru korraldaja.

Lehto hinnangul oli lauljate tase meeldivalt kõrge. “Väga palju oli huvitavaid hääli, põnevaid tõlgendusi ja ka omaloomingut,” lausus ta.

Esimese Solistica žüriisse kuuluvad üleriigilise noorte solistide ja duettide korraldaja aastatel 1997–2012, Saaremaa ühisgümnaasiumi vene keele õpetaja ja huvijuht Diana Õun; helilooja ja muusik Urmas Lattikas; laulja ja pedagoog Silvi Vrait; Stanford Musicu esindaja ja Inspira kitarriõpetaja Heiko Liiv; KG vilistlane, laulja ja saatejuht Teele Viira; muusik ja helilooja, vokaalansambli Estonian Voices laulja, kitarrist, laulja ning kaasautor ja -arranžeerija ansamblis Paabel, õpetaja ning Muusika- ja Teatriakadeemias heliloomingut tudeeriv Arno Tamm; lauluõpetaja ja koorijuht,
Rapla Laulustuudio juhataja Thea Paluoja.

Žürii hindab noorte lauljate musikaalsust, interpretatsiooni, artistlikkust ja laulu sobivust esitajale. Konkursil kuulutatakse välja grand prix, parim juhendaja ning iga vanuseastme kolm parimat. Samuti jagab žürii eripreemiaid.

Solistica korraldajad lubavad, et lauljad üle Eesti “toovad kaasa meretäie head muusikat, uusi tuuli ja tormilisi hetki”. Kõlab ju festivali alapealkiri “Pianost forteni ehk Laulame mere vagast valjuks”.

Print Friendly, PDF & Email