Esivanemate jälgi otsimas

Esivanemate jälgi otsimas

LASTE JA LÄHEDASTEGA: Sel 1915. aastal ülesvõetud fotol on Adele Mathilde (vasakult esimene) koos abikaasa, laste ja tuttavatega. Tagareas seisvatest inimestest vasakult esimene on tema tütar Maria – Boris Misonžnikovi armastatud vanaema. Foto: erakogu

Uue aasta esimestel päevadel külastas Saaremaad Peterburi ülikooli ajakirjandusteaduskonna ühe õppetooli juhataja Boris Misonžnikov. See oli juba tema teine külaskäik Saaremaale. Mehe siiasõitude eesmärk oli tutvuda kohaga, kust on pärit tema esivanemad.

“Lapsepõlvest mäletan, kuidas minu vanaema Maria Jartseva (sündinud Savinova) rääkis linnast nimega Arensburg,” ütles Boris Misonžnikov. “Ta meenutas pidevalt oma vanaisa Karl August Jürgensit, kes oli kipper ja elas selles kauges linnas. Ja ehkki minu vanaema ise oli sündinud, üles kasvanud ja kogu oma elu elanud Peterburis, meenutas ta, et kunagi – see oli veel enne 1917. aasta revolutsioone – külastas ta noore tütarlapsena oma Arensburgis elavaid vanavanemaid. Sellest külaskäigust jäid talle meelde vaid kõige paremad mälestused, eelkõige aga siinsed imekaunid saiapoed ja kogu see aroom, mis neist tuli.”

Boris Misonžnikovi sõnul oli tema vanaema ema neiupõlvenimi Adele Mathilde Jürgens. Sündinud oli ta 1870. aastal Arensburgis. Tema isa oli juba mainitud Karl August Jürgens, kes 1860. aastal abiellus Kaarmalt (sks k Karmel) pärit Juliana Helena Petersiga.

“Minu andmetel sündis sellest abielust kümme last – viis poissi ja viis tüdrukut,” jätkas ta. “Kuuenda lapsena tuligi ilmale minu vanavanaema Adele Mathilde.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email