Pikk tee sõjamuuseumini (3)

Kuigi Saaremaa ja eriti Sõrve säär on Teise maailmasõja ajal korduvalt olnud lahingute tallermaa, ei ole seni suudetud Saaremaale tõelist sõjamuuseumi rajada. Seda kurvem, et sõja ajal Sõrves sündinud Johannes Tõrsile ei ole antud võimalust oma unistusi teoks teha. On ta ju aastaid üritanud Sõrve rajada sõjamuuseumi, kus oleks võimalik tankiga ringi sõita ja muinaslinnuses mõõgaga vehkida.

Kas on Tõrsi plaanid liiga ambitsioonikad targu talitavate saarlaste jaoks või on süüdi mehe kärsitu loomus, mis kohest tulemust nõuab? Igatahes on seni Tehumardi sammas ainus mälestusmärk sündmustele, mis sealkandis kuuskümmend kaheksa aastat tagasi aset leidsid.

Loomulikult on Kuressaare linnuses olemas kena väljapanek Teise maailmasõja sündmuste kohta. Sõjahuviliste poolt kokku tassitud kogud Orissaares ja Säärel tagavad eksponaatide säilimise tulevastele põlvedele. Aga puudu on just tänapäevane muuseum, mis oleks samas ka külastuskeskus. Tahavad ju inimesed tunnetada seda, et nad on ise osa ajaloost, mitte käia kurja õpetajat meenutava giidi kaardikepi juhatusel toast tuppa.

Vahest suudavad Saaremaa ja miks mitte ka Mandri-Eesti sõjahuvilised oma jõud ühendada ja rajada Tehumardile muuseumi, kus sõidavad tankid ja seilavad Salme paadi koopiaga muistsed maade-avastajad.

Print Friendly, PDF & Email