Jahmatavad arvud

Tegelikult oleme ju kogu aeg teadnud, et Saare maakonna elanike arv väheneb, noored lähevad mandrile õppima ega tule tagasi, tööealised lahkuvad välismaale tööle ja küladesse on jäänud peamiselt vaid pensionärid. Ometi mõjuvad rahvaloenduse andmed jahmatavalt ja kainestavalt. Kui me midagi ette ei võta, siis kümne aasta pärast pole meid enam 31 000 nagu praegu, vaid kõigest 27 000 ja veel kümne aasta pärast 23 500. Ja sedagi ehk heal juhul.

Kui palju on meil siis aga lapsi, sünnitamiseas naisi ja saarel tööd tegevaid mehi? Igaüks võib ise tänases lehes toodud arvude põhjal edasi arvutada.

Kõige selle taustal tundub eriti halenaljakas, et meie maakonnas on ikka veel 16 omavalitsust, kes põhjendavad iseolemissoovi sellega, et tunnevad oma valla inimesi kõige paremini ja leiavad nende muredele ise kõige kiirema lahenduse.

Millegipärast ei ole nad seda siiani suutnud. Tegelikult.

Print Friendly, PDF & Email