Juhtkiri: Läks õnneks!

Eesti veterinaarid ja loomakasvatajad võivad praegu kergemalt hingata, sest kahtlus, et meie lihaveised on nakatunud ohtlikku viirushaigusse sinikeeltõppe, pole siiski tõestust leidnud.

Kuigi Saaremaa veistelt võetud mitmesajast proovist kolm osutus positiivseks, sisaldades viiruse antikehi, on loomad ise kliiniliselt terved. Nii kinnitas meie lehele veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Kui praegu oli aga tegemist ainult antikehade jõudmisega Saaremaale, siis ühel päeval võib ka haigus ise kohale jõuda. See peaks panema tõsiselt mõtlema nii praegusi loomakasvatajaid kui ka neid, kes alles kavatsevad oma tuleviku lihaveiste pidamisele rajada.

Kui seni on Türgi kokkuostjad meie lihaveiste hinna kõrgeks ajanud, siis piisab vaid ühest pisikesest putukast, kes nakatab Eestis kas või üheainsa looma sinikeeltõppe, et türklaste huvi meie loomade vastu kaoks ja kogu senine ilus eksport kokku variseks.

Loodame muidugi väga, et seda ei juhtu.

Print Friendly, PDF & Email