Teisipäevased liinilennud seni veel lahtised

Kuressaare ja Tallinna vahelisele lennuliinile ka teisipäevaste lendude lisamisest vaid kommertsalustel ei ole AS Avies huvitatud ja riik selleks riigieelarves lisaraha ette ei näe.

Majandusministeeriumi kantsler Marika Priske sõnas, et lennuliini puhul teeb suurt muret lennukite tagasihoidlik täitumus, mis ei ületa selle aasta keskmisena 50 protsenti, kuid peaks olema Priske hinnangul vähemalt 70 protsenti.

“Lennuliiklus on kallis ja dotatsioonivajadus igale lennule suur,” ütles Priske. Praeguse seisuga on lendude maksumuse osa, mis tuleb katta riigieelarvest, järjest tõusnud, piletimüügist laekuvad summad aga üha pisemaks jäänud.

“Saarlaste soovist, et lennuk lendaks ka teisipäeviti, võib igati aru saada, kuid minu arust peab vaatama, kas vedajal on võimalik teisipäevaste lendude katmine ainult kommertsalustel,” sõnas Priske.

Ka Saare maavalitsuse transpordinõunik Taavi Kurisoo ütles, et parima täitumuse pealinna lennuliinil tagaks stabiilne lennugraafik ning hea ja täpne teenindus.

Taavi Kurisoo märkis, et kui reisija peab transpordiliiki valides mõtlema, et “Nii… täna on kolmapäev – kas täna läheb lend Tallinna? Mingi päev ju ei lähe…”, või kahtleb vedaja võimes lennugraafikut järgida, siis paratamatult otsustab lennuliikluse kasuks vähem inimesi.

Teisipäevase lennu graafikusse lisamisest kommertsalusel on Taavi Kurisoo sõnul Aviesi juhatajaga juttu olnud ja seetõttu ta ei usu, et see lähiajal teoks saaks.

Transpordinõunik möönis, et praegu on lennupiletid Tallinna kolm päeva ette ostes võrreldavas hinnaklassis bussipiletiga ja Aviesi lennugraafiku järgimisega võib rahul olla. “70-protsendiline täitumus järgmise aasta turismihooajal on reaalne,” nentis Taavi Kurisoo. “Talveperioodil on aga pooltühjad otsad ääreala ja pealinna vahel paratamatud.”

Ehkki tuleva aasta riigieelarve projekti, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ühistransporditoetuste reservi reale kirjutati 100 000 eurot juurde ja reserv ulatub nüüd umbes kolmesaja tuhandeni, Marika Priske sõnul “neil numbritel silti juures pole”. “See raha hõlmab kõiki transpordiliike, reserv on väga väike ja oleme avatud kõikidele kõikumistele,” sõnas ministeeriumi kantsler.

 

Millal saarlane lendab?

Tööpäeva hommikul lennatakse Kuressaarest Tallinna ja tullakse õhtul tagasi, töönädala lõppedes tullakse Saaremaale ja pühapäeval-esmaspäeva hommikul lennatakse Tallinna tagasi. Teiste lendude täitumus on üldjuhul oluliselt väiksem. Lennud toimuvad esmaspäeviti, kolmapäeviti, neljapäeviti, reedeti ja pühapäeviti.

Print Friendly, PDF & Email