Diabeet – haigus, mis nooreneb (1)

Diabeet haigus, mis nooreneb“See on tegelikult tulekahju kustutamine, mida me siin teeme, mitte ennetamine,” räägib Kuressaare haigla endokrinoloog Virge Nemvalts. Jutt käib diabeedist ehk suhkruhaigusest, mille levik on jätkuvalt tõusuteel, ja mis kõige hullem, see tõbi ründab tänapäeval aina nooremaid.

Eristatakse kahte tüüpi diabeeti. 1. tüübi diabeet on haigus, mille tekkepõhjused ei olegi veel päriselt selged. Haigus võib olla pärilik, kuid ei pruugi. See algab järsku ja seda ennetada ei ole võimalik.

2. tüüpi diabeeti haigestuvad peamiselt ülekaalulised ja keskea ligi inimesed, kuid aina rohkem ka noored.

Kontrollida tuleb

Virge Nemvalts ütleb, et diabeeti haigestumised jagunevad protsentuaalselt 80 : 20 teise tüübi kasuks ning 2. tüüpi dia-beeti haigestuvate inimeste arv vaid suureneb ja patsiendid muutuvad aina nooremaks. Arst nõustub, et tegelikult on suhkrutõbi heaoluühiskonna haigus.

Teisest tüübist rääkides ütleb doktor Nemvalts, et seda on tegelikult üsna lihtne avastada ja seda saab ka ennetada või lausa tagasipöördumisele sundida. Selleks tuleb oma eluviis kontrolli alla võtta. Nemvalts toob näite patsientidest, kes pärast diabeedi avastamist on hakanud trenni tegema, oma toitumist korrigeerinud ning sel viisil diabeedist lahti saanud. Kui aga haigus on juba tõsiselt kallal, võib selle kulg olla raske, pidevat jälgimist nõudev ja ka tüsistustele aldis.

“See on kallis haigus,” lausub dr Nemvalts ja lisab, et mitte ainult ravi ei ole kallis, vaid haiguse võimalikud tüsistused nõuavad lisavahendeid ja ka teistelt arstidelt lisatööd.

“Ärevaks tegev,” ütleb Virge Nemvalts selle kohta, et haigestuvad üha nooremad. “Meil on iga 10. laps ülekaaluline,” sõnab ta ja tõdeb, et see on juba riskifaktor.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email