Lugeja kiri: Eestimaa, Eestimaa, siin on hea elada… (1)

Seda võib sageli kuulda välismaalaste suust. Kuidas on elu mujal maailmas? Et seda näha, läksin vaatama PÖFF-i filme.

Valisin enda arvates kaks vastandlikku filmi. Prantsuse film “Café de Flore” ja kasahhi-jaapani film “Esimene kevadvihm”. Mõlemad tõsised, rasketest eluprobleemidest – suurlinn ja poolkõrb taustaks mehe ja naise teineteise leidmisele.

Kasahhi filmi alguses sõidab kiirrong läbi poolkõrbe. Edasi sõidetakse paika Kasahhi idaosas Hiina-Mongoolia piiri ääres. Kuivanud poolkõrb. Väike lambakari ikka leiab midagi näksida. Ja inimesed ka süüa. Palju siis vaja? Elatakse vanade kommete ja tavade järgi.

Sinna sõidab vene mees teismelise tütrega, kes armub kohalikku noormehesse. Tüdruk ütleb, et tuleb seitsme aasta pärast tagasi. Poiss jääb unistama. Aknale langevad esimesed kevadvihma piisad. See tähendab poolkõrbe haljendamist ja elu.

Olen ka ise kokku puutunud eesti tüdrukuga, kes on olnud armunud sõjaväes olevase Kesk-Aasiast pärit poissi, sealsest elu-olust aga varsti šokeeritud, ent tagasi teda ei lasta. Kes on pääsenud, sel on see suure kavalusega õnnestunud.

“Café de Flore” algab suurlinnasäraga. Film jutustab Downi sündroomiga lapse perest. Pereisa otsib hingesugulast mujalt, suurlinnast, kus huvitavaid ja kenasid inimesi on väga palju. Abielu kena naise ja kahe toreda tütrega teda ei rahulda. Mahajäetud naine on viidud kannatuse piirile.

Filmi ühendav joon on minu meelest mõttetu kohvikumeloodia, mis kumiseb kõrvus.

Kus on hea elada, kus on inimene õnnelik? Kas suurlinnas, kuhu on koondunud elu, kultuur, tehnika ja teaduse saavutused? Kasahstanil on suur tulevik selles osas alles ees. Sellele viitas filmi alguses läbi poolkõrbe kihutav kiirrong.

Igipõlised traditsioonid ja kombed ja uue aja suurlinna kultuur. Kas kasahhi noormees ja vene tütarlaps leiavad hingesuguluse kõigist raskustest hoolimata? Vaevalt. Või siiski, leides ühise elujaatava, ürgse meloodia.

Võrreldes neid kohti Eestimaaga, on siinne elupaik küll kõige parem, ka inimeste teineteiseleidmiseks.

Urve Kirss

Print Friendly, PDF & Email