Comenius viis Türgi Vabariiki

Comenius viis Türgi Vabariiki

KAUNID VAATED: Kaunid vaated ulatusid silmapiirini. Pildil Marta Rõõm ja Maria-Aleksandra Paikla. Foto: Merle Kivi

Aste põhikooli 8-liikmeline grupp, kuhu kuulusid õpilastest Rasmus Vendel, Karl Sai, Marta Rõõm, Maria-Aleksandra Paikla ja õpetajatest projektijuhina Merike Rosin, Merle Kivi, Sirje Aru, Ulvi Valge, külastas Comeniuse projekti raames 5.–9. novembrini Türgi Vabariiki.

Kaheaastase jätkuprojekti, mille sisuks tervislikud eluviisid ja aktiivne puhkus, algatas õpetaja Maia Tõhk Kaarma koolis. Eelmisel aastal saadi kokku Norras ja Saaremaal, sel aastal kohtusid partnerid Türgis.

Nii mõnelegi lapsele oli see esimene lennu- ja välisreis. Pärast päevast sõitu bussidega ja ekslemist lennujaamades olimegi sihtkohas – Türgi ühe läänepoolsema piirkonna keskuses Manisas.

Hommikul avanes hotelli rõdult suurepärane vaade kõrgetele mägedele ja linnatänavatele.

What’s your name?

Manisa koolis võtsid meid vastu sõbralikud ja suhtlemisaldid põhikooliealised õpilased. Nad pakkusid maiustusi, kinkisid nelke ja laulsid kõigest hingest hoogsat tervituslaulu. Tundide ajal oli koolis hiirvaikne, see-eest olid vahetunnid õues ja palliplatsil harjumatult kärarikkad. Polnud ka ime – koolis õpib 500 õpilast.

“What’s your name? My name is….” – neid lauseid kuulsime kahe päeva jooksul sadu kordi. Ega türgi lapsed palju rohkem inglise keelt osanudki, kuid see ei takistanud neid suhtlemast silmade, naeratuste ja žestidega.

Koolimajad olid kollased ja ühte tüüpi sammaste, kaarte ja treppidega ehitised, jättes väljast suursuguse mulje. Majas sees hakkas silma tohutu patriootlikkus: pea igas ruumis Mustafa Kemal Atatürki portree, seintel tema mõtteterad, fuajees kullatud näomask… Sarnast austust Türgi Vabariigi asutaja ja oma maa vastu sai näha-tunda pea kõikjal: Atatürki kujud väljakutel (ka meie hotelli ees), Türgi lipp lehvimas nii kõrge mäe otsas kui ka maja aknast väljas, lipu sümbolid poolkuu ja täheke muruplatsil või lillepeenras kujunduselemendina. Selle kõigega jõudis silm kolme päeva jooksul harjuda.

Rikas kultuur kõrvuti hurtsikutega

Harjumatu oli aga rohke prügi, jäätmaad, uhked majad kõrvuti lagunenud hurtsikute ja lausa varemetega. Samas imekaunis loodus kõrgete mägede, võrratute oliivisalude ning mandariini- ja granaatõunapuuaedadega, palmide ja viigipuudega, kitsekarjade ja metsikute hobustega.

Meile kui külalistele näidati kõike kõige paremat ja kaunimat. Ja oligi palju imetlusväärset. Suurim elamus oli ajalooline linn Ephesos – marmorplaatidega peatänav, sammastikud, amfiteater ja uskumatult täiuslikult säilinud Celsuse raamatukogu (137 pKr). Väljakaevamised selles paigas pole veel lõppenud ja arvatavasti jätkuvad veel terve inimpõlve jooksul – nii rikas on selle paikkonna kultuuripärand.

Muljet avaldav oli ka neitsi Maarja sünnipaiga muuseumi külastus. Sinna teevad oma palverännakuid kristlased üle maailma, jättes endast ühele seinale maha lindikese või mõne eseme (oli ka lapsesuss) koos palvega.

Kõige pikem reis oli Kula linna, kus nägime erinevate rahvaste ehitusstiilide põimumist: Inglise ja Türgi ehitised kõnelemas erinevast kultuurist ja jõukusest. Linnakese kõverad nimesiltideta tänavad moodustasid tõelise labürindi, kuhu norralaste seltskond korra ka ära eksis.

Islamist kui Türgis valdavast usust annavad tunnistust lugematud mošeed ja kuus korda päevas valjuhääldajatest kostev kutsung palvusele. Esimene palvus algab hommikul juba koos päikesetõusuga nii umbes kella 5–6 vahel. Mošeedes näeb palvetamas enamasti mehi.

Palju muljeid

Kogu reisiseltskonna muljed Türgist võiks kokku võtta märksõnadega: inimeste sõbralikkus ja lahkus, türklaste isamaalisus, jalgpalliarmastus, omapärane riietus, islam, palju kultuuriväärtusi, pikad vahemaad (riigi pindala on 783 562 km2), võimsad mäed, imeline maastik, odavad hinnad. Viimasel õhtul jagati meeneid ja vahetati kallistusi. Kevadel kohtume Poolas, et panna koos punkt meie aktiivse puhkuse ja terviseteemalisele projektile.

Grupi muljeid vahendas projektis osalenud emakeeleõpetaja.

Sirje Aru

Print Friendly, PDF & Email