Keskpank: kiiret töötuse vähenemist ei tule

Kuigi esimesel poolaastal vähenes töötus Eestis üldisele ebakindlusele vaatamata jõudsalt, siis aasta teises pooles Eesti Panga kinnitusel nii hästi enam ei lähe.

Tööjõu nõudluses osutavad viimased näitajad, et majandusaktiivsus püsib ülejäänud 2012. aasta jooksul suure ebakindluse tõttu suhteliselt nõrk, vahendas ERR-i “Uudised”. Edaspidi peaks majandus panga hinnangul küll elavnema, kuid üksnes vähehaaval.

Eesti Pank tõi välja, et euroala majanduskasvu hinnangutes on ootusi korrigeeritud allapoole.

Kuigi tööpuudus jätkab alanemist, on see varasemast enam struktuurne. See tähendab, et samaaegselt kõrge tööpuudusega on ettevõtetel töötajaist puudus. Seega on endiselt oluline, et aktiivsed tööturupoliitika meetmed oleksid tõhusad ning sobitatud just tööturu riskirühmadele, rõhutas pank.

Ka OECD kinnitas hiljuti, et sotsiaaltoetused tuleks senisest enam siduda töö otsimise aktiivsusega. “Samal ajal tuleks välistada olukord, kus toetuste saamise õigus pärsib töö otsimise või tööhõivesse naasmise soovi,” kinnitas keskpank. “Hoolimata väikesest langusest on pikaajaliste töötute hõivesse aitamine endiselt tööturupoliitika suuremaid väljakutseid.” Eesti Pank hoiatas ka, et õpetajate ja meedikute palgatõus ei tohi tulla riigieelarve tasakaalu jõudmise kiiruse arvelt.

Print Friendly, PDF & Email