Uue ameti omandanud eakad kipuvad Soome tööle (11)

Uue ameti omandanud eakad kipuvad Soome tööle

KOOL SAI LÄBI: Koolitaja Terje Paes Põlvamaalt jagab viimaseid näpunäiteid äsja tunnistuse saanud Kaie Seilile ja Lili Meierile. Foto: Tõnu Veldre

160 akadeemilise tunni jooksul omandasid 50–74-aastased Saaremaa töötud teadmisi, kuidas aidata neid, kes ise endaga enam hakkama ei saa. Esmaspäeval sai 19 värsket tugiisikut kätte tunnistuse.

Kolme nädala jooksul arendati koolitusel osalejate suhtlemis- ja praktilist toimetulekuoskust ning anti teadmisi seadusandlusest. Koolitatavad tegid tutvust inimeste võimalike sõltuvusprobleemidega ja läbisid esmaabiandmise baaskoolituse. Lisaks saadi teadmisi perevägivalla äratundmisest ja selliste juhtumitega toimetulemisest.

Et tegemist oli töötutele mõeldud projektiga, arendati lisaks erialastele teadmistele ka koolitatavate isikuomadusi. Suhtlemisoskus, isiklik motivatsioon, stress ja selle juhtimine, karjääri planeerimine ja praktilised tööotsimise oskused olid teemad, mida koolitatavatele õpetas Terje Paes Põlvamaalt.

Vastsaadud tunnistuse üle uhkust tundev Sirje Riik, kes enne pensionile jäämist töötas nii põetaja kui ka lasteaiakasvatajana, tunnistas, et tugiisiku tööd on ta sisuliselt teinud juba aastaid, seni puudus tal lihtsalt vastav paber. “Nüüd olen diplomeeritud tugiisik,” uhkustas Riik.

Vahetult pärast koolituse lõppu toimunud vestlusringis rõhutasid kõik õppurid, et vaatamata sellele, kui vana sa oled, mine õppima, kui selleks vaid võimalus avaneb.

Näiteks selle kursuse vanim õppur alustas kursust 74-aastaselt, lõpetas aga juba 75-aastasena.
Uutest teadmisest olulisemaks peeti suhtlemist teiste inimestega. Samas muretsesid kursuslased, et kui uuel erialal peatselt tööd leida ei õnnestu, võib õpitu sootuks ununeda. Pealegi olevatki tugiisikuna töö leidmisega Saaremaal raskusi. Valdadel on juba olemas sotsiaaltöötajad ning enne uut eelarveaastat pole lootust, et uusi tegijaid tööle võetakse. Seega arutlesid kursuslased tõsimeeli, et pärast soome keele kursuste läbimist siirduvad nad tööle hoopis Soome.

Ka kursuste korraldaja Silja Kruuser tunnistas, et seni puudub saarlastel harjumus kasutada tugiisiku teenust. Samas jõuab sotsiaaltöötaja abivajajani vaid paar korda kuus. Kursuse lõpetajatest koostatud nimekiri saadetakse lähiajal kõikidesse maakonna omavalitsustesse. Kursuslased ise mõlgutavad mõtteid luua mittetulundusühing, mille kaudu saaks abivajajad endale ise tugiisiku tellida. Võiks ka pakkuda puudega laste vanematele lastehoiuteenust, arendati ideed edasi.

Silja Kruuser lisas, et sama programmi raames õpetatakse inimestele veel ettevõtlusega alustamist ja klienditeenindaja ametit. “Kui veel mõni töötu saareelanik vanuses 50–74 eluaastat soovib oma elus uue lehekülje keerata, võib ta julgesti meie poole pöörduda,“ julgustas Kruuser inimesi ise aktiivsemad olema.

Koolitus toimus Euroopa Liidu toel ja seda rahastati ESF-i programmist. Projekti rakendaja oli Sinu Koostööpartner OÜ.

Print Friendly, PDF & Email