Esimese kolhoosi tegemisest ja tegijaist 65 aastat tagasi

Esimese kolhoosi tegemisest ja tegijaist 65 aastat tagasi

ERALAUDAST SAI ÜHISLAUT: Kingissepa kolhoosi kasutada oli ettevõtja Aleksander Mihkelsi Uue-Lõve postijaama lähedale 1934. aastal ehitatud suur laut. Pilt on tehtud 1950. aasta paiku. Foto: Saaremaa muuseum

Kui sõita Kuressaarest Kuivastu poole ja pöörduda Masast vanale postiteele, jõuame üle Lõve jõe Valjala valla maadele. Samas asubki paremat kätt punaka katusega ümberehitatud endine Uue-Lõve postijaama maja, hilisem Viktor Kingissepa nimelise kolhoosi kontor.

Sakla küla poole astudes peaks veel vasakul näha olema vana pooleldi kinnikasvanud Rati kruusavõtmise auk, kus Saare maakonna parteikomitee töötaja, Valjala Kõnnu külast pärit Herman Kuning (1912–1974) pidas 1947. aasta suve teisel poolel naiste eest salaja külameestega nõu kolhoosi tegemise üle. Ta oli kevadel maipühade ajal Tallinnas Nikolai Karotammele, Eesti esikommunistile lubanud, et teeb Saaremaal Eesti esimese kolhoosi. Suund suurteks muudatusteks maal oli võetud.

Herman Kuninga isa mäletati kui eeskujulikku talupidajat, kes haris soost põldu juurde, aga vaadetelt peeti teda sotsialistiks. 1940. aastal kasutas uus võim teda ära ja värbas valla eestegijaks.

Edasi  loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email