Vene ajakirjanik: meid keelitatakse Eestisse mitte sõitma (6)

Vene ajakirjanik: meid keelitatakse Eestisse mitte sõitma

LINNUHUVILISTENA SÕRVES: Kingissepa ajalehe Severnoje Poberežje ajakirjanik Juri Polski (vasakul), Sulev Truuväärt, narvalane Jevgeni Ivanovitš ja külalistele Sõrve linnuriiki tutvustanud Mati Martinson. Foto: erakogu

Nädalavahetusel Saaremaad külastanud Kingissepa linna ajalehe Severnoje Poberežje ajakirjanik Juri Polski tunnistas oma võõrustajale, eruohvitser Sulev Truuväärtile avameelselt, et tema kodumaal keelitatakse inimesi Eestisse mitte sõitma.

Väidetavalt tuuakse ettekäändeks, et siinsed inimesed on fašistid, kes ida poolt tulijaisse väga külmalt suhtuvad.
Mitu korda Eestit külastanud, sealhulgas Saaremaal käinud ajakirjanik ei pea oma kaasmaalaste keelitamist aga millekski. Vastupidi. Juri Polski hinnangul külvavad just niisuguse mõtteviisiga inimesed rahvustevahelist vaenu.

“Saaremaal võeti külalisi Venemaalt igal pool lahkesti vastu. Kingissepa ajakirjanikul ja temaga koos olnud Narva elanikul ei olnud ühtegi pretensiooni. Tuleval suvel lubasid nad jälle tulla, et siis ka Vilsandil ära käia,” rääkis külalistele Saaremaad tutvustanud Truuväärt.

Ajakirjanik Juri Polski käis esmakordselt Saaremaal 1976. aastal. “Tookord oli ta tutvunud Timotheus Linnaga, Saaremaa muuseumi kauaaegse direktoriga. 1986. aastal, kui Polski sõitis Saaremaale sõjaveterane intervjueerima, kohtusin mina temaga esimest korda,” meenutas Truuväärt.

26 aastat tagasi palunud tollase rajoonilehe toimetaja Endel Prooses Truuväärti, et ta vene lehe ajakirjanikule veteranide memuaare tõlgiks.

“2004. aasta detsembris külastasid Kingissepa ajakirjanikud Saaremaad taas. Pärast seda külaskäiku kirjutas Juri Polski minust portreeloo. Nad jäid tookord oma reisiga väga rahule. Selle aasta augustis kohtusime jälle. Käisime Sõrves, Kihelkonnal ja mujalgi. Papissaares kostitas Jaan Köster meid suitsulestaga,” pajatas Truuväärt.

Print Friendly, PDF & Email