Kalurite traali jäänud hiigelankrust saab mälestusmärk

Kalurite traali jäänud hiigelankrust saab mälestusmärkNädal tagasi Sõrve kalurite traali jäänud vana ankur, mis seni seisis edasise ootel Mõntu sadama kai peal, veeti eile Nasvale ja uputati magedasse vette. Sinna jääb ta kuni kevadeni eesmärgiga ankrust välja leotada meresoolad, mis õhu käes metalli lagundama hakkaksid. Kevadel hindavad ankru olukorda uuesti muinsuskaitseameti eksperdid ja seejärel ankur konserveeritakse. 

Mõntu sadama juhataja Mihkel Undresti sõnul saaks ankrust sobiva mälestusmärgi neile sõrulastele, kes on merele läinud ega ole naasnud. Monumendi põhiosaks jääkski merest leitud ankur. Lisaks tuleks heakorrastatud platsile infotahvel, kus peal on tekst ankru leidmisest koos leiukoha kaardiga, aga ka pildid erinevatest ankrutüüpidest ning meenutused meresõidu kurvemast poolest ehk mereõnnetustest. Plaani kohaselt peaks mälestusmärk avatama juba järgmise aasta juuli algul, kui Mõntu sadamas toimub kalurite päev.

Leitud ankruga Mõntus tutvumas käinud muinsuskaitse vaneminspektor Rita Peirumaa nõustus Undresti arvamusega, et tegemist on uhke asjaga. Samuti leidis ta, et ankru säilimise seisukohast on selle magedasse vette uputamine parim variant. Ankru praeguse seisukorra hindas ta üle keskmise heaks.

Vello Mäss meremuuseumist ütles aga, et neil on järgmisel suvel plaanis korraldada ekspeditsioon Saaremaale, tutvumaks siinse allveepärandiga. Siis vaadatakse sonariga üle ka ankru leiukoht. Samas ei looda mereajaloolane, et sellest piirkonnast mõni avastamata laeva-vrakk leitakse. “Ilmselt on ikkagi tegu tormis kaotatud ankruga,” arvas Mäss. Suvise ekspeditsiooni kodusadamaks saab suure tõenäosusega Mõntu sadam.

Print Friendly, PDF & Email