Võlaorjuses Saaremaa Golf tahab pankroti välja kuulutada (16)

Alles eelmisel nädalal omanikku vahetanud Saaremaa Golfi AS esitas üleeile kohtule avalduse oma pankroti väljakuulutamiseks.

“Ettevõtte likviidsusprobleemid on kestnud juba neli aastat ning ettevõttel ei ole enam vahendeid, mille arvelt kohustusi täita,” kirjutab kohtule esitatud seletuskirjas Saaremaa Golfi AS-i juhatuse liige Aile Rahu. “Seega ei ole tegu ajutise maksevõimetusega ning ettevõtte käsutuses olev vara ei kata selle kohustusi.”

Saaremaa Golfi AS-il oli neli päeva tagasi võlgu enam kui 1,3 miljonit eurot. Tarnijatele ollakse võlgu üle 28 000, pangale laenu, intressi ja viivisetasu ligi 830 000, maksu- ja tolliametile pea 60 000 eurot. Lisaks ootab aasta lõpu seisuga tasumist 400 000 euro eest kohustusi võlausaldajatele.

Aktsiaseltsil on vara 2 860 000 euro eest.

Aile Rahu tõdeb, et tegelikult on Saaremaa Golfi AS-il olnud raskusi juba sünnist saati. Pankrotiavalduse tingis tema sõnul peamiselt kaks põhjust. Esiteks see, et pangaga ei jõutud kokkuleppele laenutingimuste muutmises ning SEB pank kutsus kogu laenu tagasi. See oli omakorda tingitud sellest, et aktsiaselts ei suutnud panga ees oma kohustusi täita. Tingimus oli, et 1. oktoobriks ei tohtinud laenu põhiosa jääk olla suurem kui 310 000 eurot.

Teise põhjusena toob Rahu esile juba eelpool mainitu, et kogu aktsiaseltsi tulude laekumine on tegutsemisperioodil olnud prognoositust väiksem, samuti probleemid Saare Golf Traveli pankrotiga, klubihoone omaniku vahetusega jms.
2012. aastal on esimese üheksa kuuga laekunud vaid 63,8 protsenti planeeritud tuludest, mis ilmselgelt ei katnud hoolduse, turunduse ja laenu teenindamise kulusid.

Alles hiljuti müüs Kuressaare linn oma suurosaluse OÜ-le SG Restart, mille omanik on mitmekümne firma juhtimises osalev Saima Vahimets, kuid rahastajad arvatavasti Saaremaa Golfi AS väikeaktsionärid.

Seda, kas Kuressaare linn teadis plaanist esitada pankrotiavaldus, Saar-te Häälele keegi ei öelnud. Vaatamata korduvale kommentaarisoovile Kuressaare linnavalitsus eile sel teemal ei vastanud.

Samamoodi vaikis SEB pank, kellelt leht soovis kommentaari selle kohta, kas OÜ SG Restart proovis laenu suhtes läbi rääkida või oli kogu laenujäägi tagasikutsumine teada juba müügihetkel.

Pärnu maakohtust kinnitati Saarte Häälele küll pankrotiavalduse esitamist, kuid kõneisik Elo Kirsipuu sõnul on asja arutamise aja kohta veel vara midagi öelda.

Print Friendly, PDF & Email