Ristiku lasteaed nimetas oma logopeedi aasta õpetajaks (1)

Ristiku lasteaed nimetas oma logopeedi aasta õpetajaks

HEA KOOSTÖÖ ON TÄHTIS: Riina Räim ja Mariko Steinmann on ametis pusle kokku sättimisega. Foto: Sander Ilvest

Kuressaare Ristiku lasteaed tunnustas aasta õpetaja tiitliga 15 aastat mudilastega tegelenud logopeedi Riina Räime.

“Riina on algusest peale silma paistnud väga kohusetundliku, täpse ja äärmiselt põhjaliku inimesena,” iseloomustas oma kolleegi lasteaia direktor Monika Talistu. “Kuna tema töövaldkond hõlmab ka erivajadustega lapsi, on ta lasteaias asendamatu pedagoog, kolleegidele aga eeskujuks, suunajaks ja toetajaks.”

Lasteaed esitas Riina Räime ka tänavu maakondlikult välja antud aasta õpetaja tiitli kandidaadiks.

Riina Räime oma sõnul tuli talle tohutu üllatusena, et Ristiku lasteaias esimest aastat välja antava tiitli pälvis just tema, logopeed, mitte aga mõni lasteaiaõpetajaist. “On ju meie lasteaias nii palju töötajaid, kes on seda väärt,” leidis ta.

Ristiku lasteaia logopeed jõuab oma tööpäeva jooksul tegeleda üheksa mudilasega.

“Meie põhiline eesmärk on see, et lapsel häälikud korda saaksid,” lausus Räim. “Järjest rohkem tuleb logopeedil teha aga eripedagoogi tööd, et üldse saaks hakata lapsega häälikuid seadma, tema psüühilisi protsesse arendada.”

Mõni mudilane võib logopeedi juures käia ka kolm-neli aastat. Murekohtade lahendamine sõltub Räime sõnul paljudest teguritest: probleemi tõsidusest, lapse töövõimest ja sellestki, kui palju väike inimene lasteaias kohal käib.

“Väga oluline on kodu toetus ja koostöö vanematega,” rõhutas Räim. Ta tõdes, et aeg-ajalt see viimane nii hästi ei suju, kuna vanemail pole logopeedi antud koduste ülesannetega alati aega tegeleda.

Aastaid logopeeditööd teinud naise hinnangul on lapsed aastate taguse ajaga võrreldes veidi muutunud.

“Probleemsemaid lapsi on tõepoolest rohkem kui 15 aastat tagasi,” leidis Riina Räim. “Mulle tundub ka, et laste töövõime on langenud – nad on muutunud mugavamaks, väga ei armasta millegi nimel pingutada, on harjunud kergemini loobuma.”

Selle põhjust on logopeedi sõnul raske öelda. “Võib-olla nad ei pea tegema asju, mida ei soovi teha,” arutles Räim.
Aga logopeed sai Riina Räimest tema oma kinnitusel üsna juhuslikult. Ülikoolis aasta saksa keelt tudeerinud, leidis ta, et valitud ala pole ikka päris see. “Varem polnud ma kunagi mõelnud, et on olemas selline amet nagu logopeed, aga juba sellele teele sattunud, tundus see hästi põnev.”

Räim kinnitas, et on oma toonase valikuga rahul, kuna talle meeldib töötada just lasteaialastega. “Ma ei ole kunagi tööle tulnud tundega, et ei taha siia tulla,” ütles Ristiku lasteaia aasta õpetaja.

Print Friendly, PDF & Email