Külateater käis linnarahval külas

Külateater käis linnarahval külas

PILDIKESI KOLHOOSIELUST: Aastakümnete taguse elu tõid publiku ette Helje Basihhina, Taimi Kirr, Ivar Viil, Anneli Kaljuste, Mihkel Mereäär ja  Ardo Vahter (istub) Orissaare näiteringist. Foto: Ivika Laanet

Möödunud nädalal Kuressaare linnateatrit väisanud suur teatriprojekt “Külateater tuleb külla” jõudis edukalt lõpule, pakkudes meelelahutust ligi neljasajale vaatajale.

“Seda oli loodetust oluliselt rohkem,” kommenteeris publiku arvu ettevõtmise projektijuht Krista Lember.

Ta selgitas, et selline üritus korraldati selleks, et näiteringide tegemistel oleks laiem kõlapind. “Kuna sel aastal oli palju häid etendusi, siis taheti neid ka linnarahvale näidata,” rääkis Lember.

Möödunud nädalal sai Kuressaare linnateatris näha kokku viit etendust.

Teatriprojekti avalöögi tegi möödunud teisipäeval Kärla näitering oma lustimänguga “Mats von Kartohvel”, mille on lavale seadnud Jaanika Rikko. Muusikalise kujunduse tegi Virge Varilepp ja lavakujunduse Laide Pugi.

Kolmapäeval said huvilised vaadata Salme vallateatri monoetendust “Kalimera!”, kus mängib Marika Paas. Lavastaja on Maire Sillavee, heli ja valguse eest hoolitses Margus Lepik.

Monoetendusest lauludega jandini

Neljapäeval toodi publiku ette Lümanda valla näiteringide ühisetendus, August Kitzbergi “Kosjasõit”, mille mängujuht on Tiiu Villsaar, viisimeister ja muusikajuht Ülle Reinsoo ning kujundaja ja dekoraator Leenamari Pirn. Tantsud on seadnud Aili Salong ja Ulvi Põld ning kostüümide autor on Maire Murekas. Lavameister oli Kalmet Valge ja akordioni mängis Merike Olo.

Teatrinädalale panid laupäeval punkti kaks etendust. Tornimäe näitering tänavuse ProvintsiTeatriPäeva parima naisnäitleja Helje Basihhina juhatusel mängis Andrus Kivirähki “Ulja neitsi” põhjal kirjutatud näidendit “Nurgatagune saar”. Orissaare kultuurimaja näitering lõbustas vaatajaid aga Ellen Teemuse lavastatud lõbusa lauludega jandiga “Pildikesi kolhoosielust”.

Osa lavastustest – Orissaare ja Tornimäe oma ning Salme “Kalimera!” jõudis laiema publiku ette juba aprillis Tornimäel toimunud ProvintsiTeatriPäeval. Uustulnuka rollis oli Kärla, keda Provintsiteatripäeval ei olnud, kuid kes Krista Lembri hinnangul sai hiljem valmis väga tubli tüki.

“Lümanda valla näitlejad kohendasid oma suvelavastuse ümber ning nende lavastus on saanud väga positiivset vastukaja,” lausus Lember.

“Suur tänu toetajale, Kultuurkapitalile, nii suurele kui ka väikesele, et selline suur sündmus üldse teoks sai,” lisas Krista Lember. Kas taoline ettevõtmine ka tuleval aastal toimub, ei osanud Lember veel öelda. “Eks see sõltu näiteringide talvisest tööst. Kui tuleb häid ja huvitavaid lavastusi, mida linnarahvale näidata, siis vast kindlasti,” arvas ta.

Küsimusele, kui tegusad on tema hinnangul meie maakonnas tegutsevad näiteringid, vastas Krista Lember, et tegemist on väga aktiivsete inimestega.

“Seda on näidanud ka see, et viimastel aastatel on käidud vabariiklikul külateatrite festivalil,” tähendas Lember.

Provintsiteatrid saavad kokku Hiiumaal

Tema sõnul annab ehk nüüd näiteringidele tuult tiibadesse ka tänavu ellukutsutud projekt, nelja maakonna ühisüritus – ProvintsiTeatriPäev, mis esmakordselt toimus aprillis Tornimäel, tuleval aastal saab aga teoks Hiiumaal.

“Tegemist oli ärgitusideega, et oleks huvitavam mängida, teistele näidata ja näha, mida teevad teised maakonnad,” selgitas Lember.

Nelja maakonna ühisprojektis osalevad Hiiu-, Pärnu-, Saare- ja Läänemaa.

Print Friendly, PDF & Email