97-aastane Ilmar Kaljur: tantsimine hoiab vormis (3)

97 aastane Ilmar Kaljur tantsimine hoiab vormis

IMETLUST VÄÄRIV VANAHÄRRA: Kraps ja nooruslik 97-aastane väliseestlane Ilmar Kaljur. Foto: Sander Ilvest

Kuressaares Grand Rose’i spaahotellis on praegu puhkamas nooruslik vanahärra, kellega kohtudes võiks talle eluaastaid pakkuda maksimaalselt 70. Tegelikult on Rootsis elav väliseestlane Ilmar Kaljur juba 97-aastane.

“Mina ei ole oma elus ühtegi korda haige olnud ega ühtegi rohtu tarvitanud,” muheleb kraps ja elurõõmus vanahärra, kes loeb lehtegi prillita.

Kaks nädalat tagasi tuli tal autojuhiluba vahetada ning siis kontrolliti ta tervist väga põhjalikult. Võeti vereproovid, kontrolliti südamelööke ning pulssi, mis oli 120/70, ning arstidki imestanud, et mõnel noorel inimesel ei ole ka nii hea tervis, et mida ta küll sööb.

Ilmar ütleb, et sööb nagu teisedki. Hommikuti kaerahelbeputru, joob meega kohvi ning lõunaks teeb ise süüa või käib restoranis. Aga kaalu jälgib.

“Tänagi öeldi mulle, et sul ei ole üldse vatsa. Ei, seda ei ole. Ise kontrollin kogu aeg, et ei sööks liiga palju,” muigab Ilmar, kes kaalub 72 kilo. “Mõned inimesed on miljonärid, aga kui pole tervist, siis pole sellest miljonist ka kasu,” ütleb hea tervise supernäidis.

Alkoholi ja suitsu pole ta elus kunagi tarvitanud. Vormis hoiab imetlust väärt vanahärra end tantsimisega. “Ega ma ühtegi tantsu vahele jäta,” sõnab ta. Nooruses on ta kolm korda tantsukursustel käinud ning armastab senimaani tantsida. Rootsis käib ta kord nädalas tantsimas.

Viljandimaal sündinud, kuid 1944. aastal 29-aastaselt punavõimu eest Rootsi põgenenud mees räägib, et Rootsis võeti teda väga hästi vastu ning ta on seal väga hästi elanud. Leiba teenis ta suures metallitehases mehaanikuna. Ilmar ütleb, et on leiutanud isegi robotmasinaid.

65-aastaselt teda pensionile veel ei lastud, läks hoopis 67-aastaselt. Siis tegi ta endale oma firma, millega tegeles viis aastat. Imestamise peale, et Ilmar räägib nii soravat eesti keelt, kostab ta, et oma emakeelt ei saa kunagi unustada.
“Ma ütlen alati, et tunnen, kui olen Eestis, siis oleksin oma kodus kohe nagu, kõik räägivad eesti keelt,” naerab ta.

Ilmar on teeninud neljas sõjaväes – Eesti, Saksa, Vene ja Rootsi omas. Esimest korda sattus ta Saaremaalegi 1936. aastal, allveelaeva Lembitu peal aega teenides.

Kümme aastat tagasi tuli ta Saaremaale teistkordselt, tuttavate soovitusel ja siin meeldib talle väga. Inimesed on Ilmari sõnul sõbralikud ja lahked.

“Reisimine on mulle väga tähtis. Saab kohata uusi inimesi ja leida uusi sõpru,” räägib igal aastal Tenerifel ja Kanaaridel puhkamas käiv mees särasilmi.

Print Friendly, PDF & Email