Koduostjad eelistavad uusi kortereid (5)

Koduostjad eelistavad uusi kortereid

UUS KORTER VALLIMAA TÄNAVAS: Uue kodu otsijatele pakkus enam huvi Vallimaa tänava kortermaja, kus on veel 13 vaba korterit, enamus neist kahetoalised. Foto: LVM Kinnisvara

LVM Kinnisvara ja Swedbanki “Uue kodu päev” näitas, et kodu otsijaid huvitavad pigem uued korterid, kuna laenuga ostes on omafinantseering uue korteri puhul väiksem.

Eesti kinnisvaramaaklerite koja juhatuse liige ja LVM-i maakler Ingmar Saksing ütles Saarte Häälele, et peamiselt tutvustasid nad klientidele uusi projekte Kuressaares aadressidel Merikotka 9 ja Vallimaa 26. “Enam pakkusid klientidele huvi uued korterid, kuivõrd tänased laenutingimused võimaldavad uue kodu omandada väiksema omafinantseeringuga,” sõnas Saksing.

Ta tõi näiteks, et kui klient ostab 45 000 eurot maksva uue korteri, on omafinantseering 4500 eurot. “Kuni novembri lõpuni ei tule tal tasuda ka hindamise, laenulepingu ja esimese aasta kindlustuse eest,” tähendas Saksing. Ent kui osta korter vanemas majas nt 30 000 euro eest, tuleks tavapärase omafinantseeringu juures maksta 9000 eurot. “Uuema korteri hind on küll kõrgem, aga selle ülalpidamisega seotud kulud madalad,” nentis Saksing.

Vallimaa 26 kortermaja korterite müügiga alustab LVM Kinnisvara Ingmar Saksingu sõnul sel nädalal. Merikotka 9 korterite, mida praegu pole veel ehitama hakatudki, eelmüügiga alustati augusti keskel.

LVM Kinnisvara Kuressaare kontori maakler Maive Kokk ütles, et “Uue kodu päeva” võib igati kordaläinuks lugeda. Reaalse koduostuni seekordne üritus küll ei viinud, kuid siirast huvi uue kodu vastu näidati üles küll. “Üritus näitas, et pelgalt internetis kuulutusi klikates täit selgust uue kodu soetamisest ei saa, tuleb suhelda ka asjaga kursis olevate inimestega,” sõnas Kokk, kelle sõnul olid huvilised pangas juba laenuhalduriga kodu ostmise teemal eelnevalt suhelnud.

Koka sõnul eelistasid inimesed kortereid Vallimaa tänava uuselamus. Merikotka korterelamu korterid on Maive Koka sõnul alles eelbroneerimisel. Kolme eelbroneeringu kokkusaamisel algab aga kohe ka kortermaja ehitus. “Üks eelbroneering on olemas. Kaks broneeringut veel ja siis võib ehitus alata,” kinnitas Kokk. Lepingujärgselt algab ehitus 2013. aasta mais. Kui broneeringud aga varem kokku saadakse, saab ka ehitusega varem alustada. “Huvi Merikotka 9 vastu on, kuid mitte piisavalt julgust, et teha samm, mis viib uuele kodule lähemale,” tõdes Kokk.

Kliendid on Saaremaal Maive Koka sõnul hinnatundlikud, kuid praegused pakkumised on üldjuhul jõukohased. Samas on alati erandeid ja kindlasti esineb ka hinna üle tingimisi. “Uue kodu päeva” plaanib kinnisvarabüroo koostöös pangaga kindlasti korrata.

Print Friendly, PDF & Email