Dr Ojar Eerik: Kuressaare haigla ei ole üksik oaas keset kõrbe (8)

Dr Ojar Eerik Kuressaare haigla ei ole üksik oaas keset kõrbe

OJAR EERIK: Mind streik otseselt ei puuduta. Aga arvan, et streik on vajalik eelkõige riigi tasandil. Foto: Sander Ilvest

Kas meditsiinitöötajad hakkavad streikima või ei?

Eelmisel nädalal otsustas haigekassa nõukogu, et järgmise aasta eelarvest on võimalik õdede ja hooldajate palka tõsta vähemalt 6% ja arstide palka 3%. Ent need arvud meditsiinitöötajaid ei rahulda.

Ühiskond on arstide nõudmistesse suhtunud kaheti: ühed pooldavad, teised leiavad, et raha on vähe kõigil ja seega peaks streikima hakkama kogu Eesti riik. Ent kust riik selle raha palgatõusudeks võtab, kui järgmise aasta riigieelarves on tuludeks arvestatud 7,3 miljardit, kulusid aga 7,6 miljardit. Mis teha?

Saaremaa arstide selts on teatanud, et ühineb streigiga 8. oktoobril, kui vastaspoolte läbirääkimised pole tulemusi andnud ja kokkulepet pole saavutatud. Tõsi, ei ole ju saarel paiknev Kuressaare haigla mingi erand. Siin ollakse kimpus samade probleemidega, mis mujal Eestis: arstkond vananeb, noori tohtreid pole juurde tulemas ja on siitki mitmed arstid välismaale tööle siirdunud. Ja meie erialaarstide vastuvõtujärjekorrad on meeletult pikad: kirurg-ortopeedil Aare Taulil 3. jaanuar 2013, kirurg-uroloogil Andres Sarjasel 3. detsember, onkoloog Ojar Eerikul 27. november.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. 

Print Friendly, PDF & Email