Saarlase elumustrid on jäädvustatud fotodele (1)

Homsest saab Kuressaare kultuurikeskuse esimese ja teise korruse fuajeedes tutvuda fotonäitusega “Elumustrid”, mis on üks osa Eesti vabaõhumuuseumi juubeliürituste sarjast “Muuseum tuleb külla”.

“Näituse nimi “Elumustrid” on mitmetähenduslik. Saaremaal on meie talupojaelamu rahvapärane nimetus “elu” – just paslik nimi vanale ja auväärsele rehemajale, mille jämedatest palkidest seinte ja võimsa õlgkatuse alla mahtus kogu talupoja elu, ta sünd ja surm ja toimetused, mure ja rõõm, ta leivavili, rehepeks ja leivaküpsetus. Kogu elu käis ümber elu ja selle lähiümbruse,” tutvustab näitust selle koostaja Maret Tamjärv, Eesti vabaõhumuuseumi teadussekretär.

Muuseumi kogudes on üle tuhande Saaremaalt kogutud etnograafilise eseme, sadu jooniseid ja ligi paar tuhat fotot-negatiivi. Kuressaare kultuurikeskuses üles pandud fotovalik koosneb 40–50 ülespildistusest, mis on tehtud vabaõhumuuseumi Saaremaa välitöödel alates 1950. aastatest kuni tänapäevani.

 

Kogupereüritus Ansekülas
13. oktoobril korraldab Eesti vabaõhumuuseum hariva ja meelelahutusliku kogupereürituse “Muuseum tuleb külla!” Anseküla seltsimajas. See hõlmab tegemisi lastele, muuseumi teadusdirektori Heiki Pärdi ettekande kohalikust taluarhitektuurist ning vabaõhumuuseumi segakoori esinemise.
Eesti vabaõhumuuseumi fotonäitus “Elumustrid” jääb Kuressaare kultuurikeskusse 30. oktoobrini.

Print Friendly, PDF & Email