Kuressaare arstid ühinevad streigiga (30)

Kuressaare arstid ühinevad streigigaEesti arstide selts ja Eesti tervishoiutöötajate kutseliit on teatanud valitsusele, sotsiaalministeeriumile ja haiglate liidule, et 1. oktoobrist algab tervishoiutöötajate streik ja 8. oktoobril laiendatud streik. Streigiga kavatsevad ühineda ka Kuressaare haigla arstid ja õed.

Saaremaa arstide seltsi juhatuse esimehe Toomas Tuulingu (fotol) sõnul jäävad 8. oktoobrist ära kõik ambulatoorsed vastuvõtud.

“Kuid see ei tähenda, et inimene, kes vajab vältimatut abi, abita jääb. Tavapäraselt töötavad kiirabi ja erakorralise meditsiini osakond ning ka need haiged, kes on statsionaaris, saavad oma ravi,” selgitas Tuuling. Ta lisas, et streik ei puuduta ka kuni 18-aastasi lapsi, rasedaid, onkoloogilist ravi saavaid patsiente.

Täpsemat infot töökorraldusest streigi ajal lubas Tuuling anda lähitulevikus, sest alles sel nädalal selgub, kas arstide streigiga liituvad ka perearstid ja mõlemad õdede kutseliidud (Eestis on kaks õdede liitu, üks neist on streigiga ühinemisest juba teatanud).

Streigi peamine eesmärk on arstide ja õdede Eestist lahkumise ja tervishoiusüsteemi lagunemise peatamine.
“Palk ja töönormatiivid on need, millele me tahame üldsuse tähelepanu juhtida,” ütles Tuuling. “Praegu töötavad kõik arstid tunduvalt suurema koormusega, teevad mitu vahetust ning selles valguses püütakse näidata, et arstid saavad piisavalt kõrget palka ja järelikult pole probleemi.”

Nii on ka Kuressaare haiglast juba mitu arsti ja õde läinud Soome, Norrasse jm välisriikidesse. Tohtrid jõuavad pensioniikka ja uusi arste pole juurde tulemas.

Kuressaare haigla koduleheküljelt loeme, et vajatakse kardioloogi, üldkirurgi, oftal-moloogi, psühhiaatrit, günekoloogi, kliinilist mikrobioloogi, erakorralise meditsiini arsti.

Eesti arstide liidu presidendi Andres Korgi andmetel töötab Eestis juba praegu 937 üle 63-aastast arsti, vanuses 63–70 aastat on 581 arsti.

“Ületöötamine on ka Kuressaare haigla arstide ja õdede üks suuremaid probleeme. Ja ma ei arva, et tänapäeval oleks Eestis sellist haiglat, kus see poleks probleemiks,” rääkis Tuuling.

Streiki juhib Eesti arstide liit, kuhu kuuluvad ka Kuressaare arstid, ja seega juhinduvad ka nemad üleriiklikest otsustest.

Print Friendly, PDF & Email