Fleuri ja Dereki oma kodu ootab veel ehitamist

“Meil on väike unistus – ükskord hakkame endale Saaremaal väikest maja ehitama!” teatab Fleur Sprenk.

Sellega läheb aga veel aega. Esialgu ajame Fleuriga juttu vaheldumisi Turuköögis, kus teda kohtab peaaegu et 24/7, ja Uues tänavas ühe armsa maja aias. Selle hoone ehitas kohalik ärimees Mihkel Sepp 1892. aastal. Võib vaid arvata, et kunagi oli see kant Kuressaare tähtis tuiksoon ja sel munakivisillutisel on liikunud kaupmehed, veskilised ja kõikvõimalikud pudulojused. Seda vanaaja hingust ja olustikku on siin tunda tänagi. Tõsi, hobuvankrite kolinat munakividel enam ei kuule, “veskimees on väsinud ja veskikivid kulunud” ja vana maja väraval seisev silt kutsub Veskimaja Hoovi.

“Üks osa majast on mõeldud külalistele, rendime seda välja juba neljandat hooaega. Korraga saame vastu võtta kaks peret,” selgitab Fleur. Kodumajutusega on ju lood nii, et sul on nagu kodu küll, aga aeg-ajalt tuleb seda jagada võhivõõraste inimestega. “Vaiksem talveperiood annab rahu, aga suvel saame näidata inimestele laiast maailmast, kuidas meie siin elame, tutvustada Eesti maitseelamusi. Teises majapooles elab majaomanik Anu Sepp. Tema on pool aastat Kanadas ja kuus kuud Saaremaal. Nii meil see elu siin käibki.”

Maja kordategemine nõudis vaeva ja aega. Põhjalikum remont seisab veel ees, kuid kuna hoone on muinsuskaitse all, tuleb arvestada mitmete nõudmiste ja ettekirjutustega. “Vaatame, mis tulevik toob. Tahaks küll hoonet ilusamaks ja atraktiivsemaks teha.”

Ilu ja atraktiivsust on siin juba nüüdki. Majas on palju isikupäraseid ja originaalseid asju. Fleuri on õnnistatud ka kunstnikusilma ja -käega. “Käsitööoskused on päritud vanaemalt. Tema õpetas mind õmblema. Rahvale meeldib selline naturaalne ja lihtne elu, et me oleme oma juurte juurde tagasi minemas. Omal ajal läks moodi nn euroremont, aga see pole see, mida inimene vajab. Armas, kui kodus on näiteks omatehtud vaip, aias omaistutatud lillekesed ja kui sul on võimalik oma aiast oma õunapuult õunu noppida ja teha neist näiteks vaniljekastmega kooki – see ongi päris elu ja sellises lihtsuses peitub võlujõud.”

 

Loe lähemalt värskest ajakirjast

Print Friendly, PDF & Email