Risto Härmat jõudis Fidžil lõpuks kohtusse (2)

Saaremaalt pärit Risto Härmat selgitas üleeile ETV saates “Pealtnägija”, kuidas ta teisel pool maakera riigireetmise afääri tõmmati – mees oli lihtsalt valel ajal vales kohas.

Risto Härmat (41) on Vaikse ookeani saartel elanud viimased 14 aastat. Poolteist aastat tagasi sattus ta kummalisse afääri, mille tõttu on Saaremaal sündinud mees Fidžil sisuliselt koduarestis.

“Mu nimi on juba maha tehtud siin Fidži ajalehtedes, televisioonis,” rääkis Härmat, kel oli isegi raskusi advokaadi leidmisega, kuna ükski sealne advokaat ei tahtnud teda kaitsta.
Härmat on ligi poolteist aastat oodanud lõplikku kohtuotsust. Seni on temalt ära võetud nii pass kui ka tööluba ning ta pole saanud tööd teha juba aasta ja neli kuud. “Ma olen praktiliselt kõik, mis mul siin on olnud, maha müünud,” selgitas ta.

9. mail 2011. aastal palus kohaliku armee kolonelleitnant Tevita Mara, et Risto Härmat viiks ta oma paadiga Fidžile kuuluvale Kadavu saarele, mida eestlane pahaaimamatult ka tegi. Tevita Maral oli aga plaanis Fidžilt põgeneda, sest paar päeva varem oli alanud kohus, kus Marat süüdistati mässu õhutamises ja peaminister Bainimarama režiimi kukutamise katses. Risto Härmat ei teadnud sellest aga midagi ja viis tema teada kalale suunduva kõrge sõjaväelase naabersaarele.
Kui võimud kolonelleitnanti kätte ei saanud, tõmmati liistule tema põgenemisele pahaaimamatult kaasa aidanud Härmat. Teda süüdistatakse õigusemõistmise takistamises.

Poolteise aasta jooksul on nii Risto Härmat ise kui ka tema pere Eestis püüdnud juhtunut lahti harutada, ent see pole lihtne.
Kohtupidamine Fidžil on veninud üle aasta. Istungeid ja kohtuotsuse langetamist lükatakse pidevalt edasi. Härmat on abipalvega pöördunud nii Fidži presidendi kui ka peaministri poole, ent tagasiside on olnud olematu. Härmati juhtum on keeruline ka Eesti välisministeeriumi jaoks.

“Me osutame abi õnnetusjuhtumite ja kinnipidamisjuhtumite korral ja ka vangistuse ajal. Aga praegu on tegemist olukorraga, kus meie kodanikul on tegelikult piiratud liikumine riigist välja. Ta ei ole kinnipidamisasutuses ja tal ei ole ju ka praegu ohtu ei tervisele ega elule,” selgitas ministeeriumi asekantsler Lauri Bambus.

Bambuse kinnitusel on otsesuhtlemine Fidži võimudega olnud tagasihoidlik – palvetele ja kirjadele vastuseid ei tule.
Kuna otsekontakti Fidži riigiga on raske saada, siis on omalt poolt survet avaldatud läbi Prantsuse saatkonna, meie diplomaadid on kohtunud Fidži ametivendadega Brüsselis ning viimane samm oli välisminister Urmas Paedi kiri otse Fidži välisministrile.

Risto Härmat ütles, et kui ta pääseb Fidžil vabaks, tuleb ta kindlasti Eestisse.

Print Friendly, PDF & Email