Riigieksamid: parim tõus jätkuvalt Leisi keskkoolil (9)

Riigieksamid: parim tõus jätkuvalt Leisi keskkoolil

TÕNU ERIN: Kui vaadata varasemate aastate riigieksamite tulemusi, siis ei saa öelda, et Leisi kooli keskmine tase oleks tänavu märkimisväärselt paranenud. Foto: Egon Ligi

Ehkki Saaremaa ühisgümnaasiumi abituriendid saavutasid ka sel aastal riigieksamitel parimaid tulemusi, tegi Saare maakonna haridusasutustest üleriigilises pingereas juba teist aastat järjest suurima tõusu Leisi keskkool, mille gümnaasiumiosa sulgemisest on viimasel ajal palju räägitud.

Selle aasta riigieksamite tulemuste põhjal koostatud gümnaasiumide üleriigilises pingereas tuli Saaremaa ühisgümnaasium 230 kooli hulgas 22. kohale, Leisi keskkool aga 42. kohale. Möödunud aastal oli SÜG 25. ja Leisi kool 74. kohal.

Mullusega võrreldes on Leisi keskkool, mille gümnaasiumiosa sulgemise või hääbumise üle on viimasel ajal ajakirjanduses palju polemiseeritud, oma positsiooni parandanud koguni 32 koha võrra.

Leisi tõuseb järjepidevalt

Siinjuures on märkimisväärne, et Leisi kooli märgatav tõus gümnaasiumide üleriigilises pingereas kestab juba mitmendat aastat järjest. Möödunud aastal parandas Leisi keskkool oma positsiooni 30 koha võrra, tõustes tunamulluselt 104. kohalt 74. kohale.

Ka mõnede õppeainete lõikes on Leisi keskkooli abituriendid riigieksamitel saavutanud väga häid tulemusi ja seda suisa üleriigilisel tasemel. Nii näiteks on Leisi keskkooli inglise ja eesti keele eksami keskmine hinne maakonnas kõige kõrgem, vastavalt 79,3 ja 75,2 punkti (maks punktide arv on 100). Koolide üleriigilises pingereas tuli Leisi keskkool nende näitajatega inglise keeles 10. ja eesti keeles 11. kohale.

Saaremaa ühisgümnaasium tuli üleriigilises pingereas 15 parema kooli hulka kolmes õppeaines: ajaloos (4. koht), geograafias (10. koht) ja eesti keeles (13. koht).

“Kokkuvõtted riigieksamitest näitavad, et oleme õigel teel. Minu jaoks isiklikult oli meie kooli suhteliselt hea üldkoht gümnaasiumide üleriigilises pingereas pisut üllatav. Praegu ei oska ma veel täpselt öelda, mis on selle taga,” sõnas Leisi keskkooli direktor Tõnu Erin.

Erin lausus, et hea saavutuse taga on kogu kooli järjepidev töö. Samas nentis koolijuht, et kuna suurte koolidega võrreldes on Leisi õpilaste arv palju väiksem, siis avaldavad mõne õpilase head tulemused kohe mõju ka kooli üldtulemusele.

“Kus õpilasi on rohkem, seal on ju iga õpilase individuaalne mõju kooli üldtulemusele väiksem,” ütles Erin.

Üldine tase langenud

Samas kipub ta arvama, et Eestis tervikuna on koolide üldine tase sel aastal mõnevõrra langenud ja seetõttu paistab Leisi teiste taustal lihtsalt paremini välja.

Tõnu Erini sõnutsi oli sel aastal hea ja üllatav Leisi kooli eesti keele eksami tulemus, mille alusel võib öelda, et emakeele eksami uus versioon oli lastele enam vastuvõetav.

“Kirjandi hindamine on ikkagi suhteliselt subjektiivne. Uut moodi emakeele eksam on aga palju arusaadavamalt, lihtsamalt ja ka objektiivsemalt mõõdetav,” nentis Leisi koolijuht.

Mis puutub aga inglise keele eksamisse, siis seal on Leisi tulemused juba pikemat aega väga head olnud. “Seega oleksin olnud pigem pettunud, kui need tulemused oleksid tänavu kehvemad olnud,” märkis Erin.

Riigieksamid: parim tõus jätkuvalt Leisi keskkoolil

Graafika: Liina Õun

Print Friendly, PDF & Email