“Kodutunne” loob Valjalas kodutunnet (8)

“Kodutunne” loob Valjalas kodutunnet

RAHUL: Ave Väli tütar Johanna on rõõmus, et kodu saab uueks. Foto: Ivika Laanet

Kanal 2 saate “Kodutunne” meeskond on taas Saaremaal Valjala alevikus. Posti tänaval elava 36-aastase Ave Väli kahetoalises korteris remonditakse elutuba. Korterisse ehitatakse ka duširuum, tualett ja kööginurk.

“Remondi vastu pole mul midagi, aga see tähelepanu, mis sellega kaasneb, see on selline…” ütles teisipäeva õhtul koos laste, 17-aastase Johanna ja 15-aastase Joeliga maja ees õues istuv Ave Väli.

Kuressaares kirjakandjana töötav Ave on loomult tagasihoidlik ja eelistaks ise jääda pigem tahaplaanile. Ta möönis, et olukord on selline, nagu on. “Mul oli see remont niikuinii plaanis, aga selles mõttes läheb kergemini, sest duširuum on üks kõige kallimaid kohti,” rääkis Ave, kes on elanud 18 aastat sellistes tingimustes, kus puudus isegi pesemisvõimalus.

Küsimusele, kas üksi on raske hakkama saada, vastas õnnetuse tagajärjel juba ligi aasta karkude abil ringi liikuv Ave, et ega ta eriti kurda. “Pigem olen selline, kellele meeldiks ise teisi aidata,” tähendas ta.

Saate produtsent Kristi Nilov ütles Saarte Häälele, et Valjala valda sattumine oli selline paarisobjekti tegemine. “Selles vallas oli kaks sellist perekonda. Ühe valisime ise välja, teisega oli nii, et vallal oli juba välja valitud perekond, keda nad tahavad aidata,” rääkis Nilov, lisades, et nemad teevad Väli korterist korda kaks kolmandikku.

Nilovi sõnul oli selle korteri seisukord üks kehvemaid, mida nemad üldse näinud on. “Põrandates olid suured augud. Seal ei olnud isegi WC-d, vaid oli pott, mis oli niimoodi uppis ja sisuliselt nagu auk maas, ja kõik asus siis n-ö köögis,” rääkis Kristi Nilov.

Reede lõunaks loodetakse kõik korda saada. “Ma usun, et jõuame,” kinnitasid ka korteris teisipäeval toimetanud töömehed Pärnu firmast Mireco entusiastlikult. Suurem osa ehitus- ja remondimaterjalidest tuleb Tallinnast, mis veel puudu, saadakse kohapealsetest ehituspoodidest ja ka puidufirmast Javicar.

Kristi Nilov kiitis koostööd Valjala vallaga ja vallavalitsuse vastutulelikkust. “Vald andis ehitajate käsutusse oma sotsiaalkorteri, et nad ei peaks Kuressaare vahet sõitma. Ja see on meile ka n-ö staabiks,” rääkis Nilov, kelle sõnul on ka kohalikud inimesed väga vastutulelikud ja veidi elevil.

“Ühistööna on võimalik hästi palju teha. Kui kohalik omavalitsus toetab kas või moraalselt, siis aitab see väga palju,” kinnitas Nilov.

 

Vallal abi üle hää meel

Valjala vallavanem Aare Martinson ütles, et kuigi ka vallal oli plaanis Väli peret tänavu esmakordselt käivitunud heategevuskonkursi “Aasta heategu” raames aidata, on neil heameel, et “Kodutunne” selle pere juurde sattus.

“Me oleksime saanud võib-olla vaid kanalisatsioonitrassid ja veesüsteemid paika panna, aga nii suurelt (kui “Kodutunne” teeb – toim) ei oleks meil olnud võimalust aidata,” rääkis Martinson, kes ei osanud veel öelda, kui suure summaga vald toetab. Seda otsustab volikogu oma järgmisel istungil. Millal saade eetrisse jõuab, seda ei osanud Kristi Nilov veel eile öelda. Tõenäoliselt kusagil novembrikuus, arvas ta.

Print Friendly, PDF & Email