Pensionär Heini: kerjama ei lähe, aga kui pakutakse, võtan vastu (13)

NOOS KÄES: Vello Raun (vasakul) ja Heini Kivi saaki jagamas. Foto: Egon Ligi

Reede hommikupoolikul on parkimisplats Saare Selveri kõrval asuva laohoone juures autosid täis ja pikk inimsaba lookleb uksest välja. Esimene mulje – justkui laulupidu!

Ja omamoodi pidu see on, sest ega linnavalitsus Euroopa Liidu tasuta toiduabi iga päev jaga.
Kui teisipäevast neljapäevani käisid toiduaineid saamas toimetulekutoetuse saajad, töötud ja lastega pered, siis täna (reedel – toim) on, nagu linnalehe kuulutuses kirjas, tööealiste (mittetöötavate) 30–100% töövõimekaotusega isikute ja üksi elavate vanaduspensionäride kord.

Igasse komplekti, mis isikut tõendava dokumendi alusel kätte antakse, kuulub 10 kilo neljaviljahelbeid, samapalju jahu, 5 kilo makarone ja 5 liitrit õli.
“Miks sa ei tule, sa ju ka pensionär?” küsib tuttav proua Armilde vanemalt ajakirjanikult ja hoiatab: “Vaata, et sa mu nime lehte ei pane!” Räägib, et eelmine kord tema ka häbenes toiduabi jagamisele tulla.
“Jumal hoidku, ma pole ju nii nälgas!” arvanud ta, aga läks ometi. “Jahust jäin ilma, makarone sain ning hirmkena oli ju hulk aega neid kapist võtta küll.”

Laoruumist väljuvad eakad, lükates ees pilgeni täis kaubakärusid. Mõned jäävad abiväge ootama, teised tüürivad otsejoones autode juurde. Seal on noorem rahvas juba ootel.
Kaks härrasmeest on ilmselgelt koopereerunud. Nendel on käru tavaari pilgeni täis. Heini Kivi on töövõimetuspensionär. Ütleb, et saab kätte 200 eurot kuus. “Mis teha, sellega peab ju välja tulema.” Vaatab oma kümmet viljahelveste pakki ja sõnab: “Vaata, kaerahelbeputru mina ei söö, seda ma olen Venemaal viis aastat söönud, aitab küll!”

Tema kaerahelbed lähevad naabrinaise kanadele ja vastutasuks saab siis mune. Sõbramees Vello Raun, kellega üht käru jagatakse, räägib küll, aga mehe jutust aru ei saa. Heini ütleb, et temagi ei saa, ja räägib sõbra eest. Et jah, see mees elab ka üksi ja kõik see kulub talle marjaks ära.
“Vaata, päris kerjama ma küll ei lähe, aga kui pakutakse, siis tuleb vastu võtta,” arvab Heini.

Aili Kokk, Monika Puutsa

Print Friendly, PDF & Email