Kuusnõmmele on kavas rajada talguturismikeskus (2)

ESKIIS: Koppel Arhitektid OÜ

Ettevõtja Priit Künnapas kavatseb taastada kunagise Kuusnõmme mõisa karjakastelli ja kasutada seda hostelina talguliste, loodusturistide ja loodusuurijate majutamiseks.

Talguturismikeskus OÜ juhataja Priit Künnapas ütles, et hosteli põhiline eesmärk on majutada Vilsandi rahvuspargi pärandkoosluste taastamisel osalevaid talgulisi.
“Nii palju on ju neid, kes maksavad peale selle eest, et tulla kuskile looduskaitsealadele talgutele,” rääkis Künnapas, kes seni on talgulisi pidanud majutama töötegemispaigast üsnagi kaugele.

Priit Künnapase sõnul on Vilsandi koosluste taastamisel veel väga palju tegemist. “Tööd on seal tohutult, kogu Vilsandi rahvuspark on viimaste aastakümnetega ju käest ära lastud, see on kõik metsa ja võssa kasvanud.”
Kuusnõmme karjakastelli rekonstrueerimisprojekti koostanud Koppel Arhitektid OÜ omanik, restaureerimisarhitekt Mihkel Koppel ütles, et kui arendajal õnnestub saada toetusraha, siis tuleb kunagisest kastellist hästi atraktiivne ja huvitav suletud sisehooviga majutushoone, mis erineb teistest Saaremaa majutusasutustest.

“See oleks tõesti nagu pärl mõnes mõttes,” sõnas Koppel, kelle sõnul on Eestis, rääkimata Saaremaast säilinud väga vähe karjakastelle. Hostelis saab olema umbes 350 m2 pinda ja see mahutab ligemale poolsada inimest.
Praegu on Saaremaal maapiirkondades väga vähe selliseid majutuskohti, kus terve bussitäis rahvast saaks soodsa hinnaga ööbida, rääkis arhitekt.

Omal ajal koosnes karjakastell kolmest L-kujulisest laudahoonest, mis moodustasid nelinurkse kindlustüüpi sisehooviga lauda. Praegu on kastellist säilinud vaid müürid. Mihkel Koppeli sõnul taastatakse üks kolmest hoonest peaaegu üks ühele, teisest hoonest ehitatakse üles umbes pool ja kolmanda hoone asemele tehakse üks pisike kuur.
Kuusnõmme mõis asutati 1568. aastal. Mõisa peahoone hävis tulekahjus 1984. aasta augustis.

Print Friendly, PDF & Email