Veebikaja: Mis siis nüüd lahti?

Ajalehe Postimees arvamusportaal, 10. august

Hoopis spordist ja selle meieni toomisest tahaks seekord heietada. Eriti nüüd, kus tubli saarlane Madis Kallas koos talle omase ö-tähega küllap siis vist parema puudumisel uudisteemaks muutunud on. /…/

Kui nüüd Madis Kallas olümpiat meieni tuues talle omast keelt pruugib, siis tahaks küsida, et kas kellelegi jäi midagi arusaamatuks vöi? Isegi lustlik on, sest pange tähele, et sporti on mees ise teinud rohkem mandri kui saare peal, ja siit ka sellised kenad väljendid nagu näiteks, et “meid ootab ees pönev tõkkejooks”. Ehk siis terminoloogia tuleb mandrilt ja kommentaar koos emotsioonidega kodusest keelest, millest iga eestlane aru saab. Sport on ju eelköige emotsioon ja seda vahendada ilma emotsioonideta oleks igavamast igav. /…/

Nii tegijatele kui vaatajatele on plussiks, kui lisaks elukutselisele ajakirjanikule vahendab meile sündmust ajakirjanduslikus möttes amatöör, kuid selle ala tegija. Zelinski ja Lemsalu olid abikommentaatoritena äärmiselt profid. Suutsid seletada nii jalgpallimängu keerukusi kui ka parandada peakommentaatori vigu, kui too näiteks pallureid platsil ära tunda ei suutnud ja segi ajas. Viimane asjaolu vöib töelist jalkasöpra vägagi pahandada. Lisaks sellele ei puudunud neil lust ja löbu selle juures. /…/

Küll aga peaks eestlastele nii armsas ja arusaadavas korvpallis ka ajakirjanik teadma, et mänguaja löppedes visatakse teinekord ka vabaviskeid, ning kohtuniku käteliigutusest ära tundma, kas viga läheb kirja ründajale vöi kaitsjale. Ja kui Madis Kallas vöib minu poolest vabalt oma koduse keelega ETV ekraanil edasi pörutada, siis töeliselt segas mind hoopis tennisefinaal, kus Murray mängis Rogeriga. Just nii see oli ja arusaamatuks jäi. Olen nöus, kui Gerd heidab ketast ja Heiki teeb matil imesid, sest omad poisid ikkagi. Federer oli aga nii poolfinaalis kui finaalis hoopis Roger ja mis köige huvitavam, et mängu käigus muutus ka Murray ükskord Andyks, kui ta geniaalse löögi tegi. Ja kuigi muu jutt oli äärmiselt proff, jäi rogeritamisest selline eputamise maik man.

Eiki Nestor
Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Print Friendly, PDF & Email