Juhtkiri: Kääri käised ülesse…

Kääri aga käised ülesse ja asu tööle kallale, soovitab vana rahvalik laul. Kui uskuda töötukassa ja statistikaameti kokkulöödud arve, jagub tööd paljudele. Tööealistest elanikest oli läinud kuul vaid 4,6 protsenti ametita (kõigest kaks aastat tagasi oli sama protsent tunduvalt kõrgem – 9,6).

Kindlasti on suvi see, mis loob teeninduses töökohti just Saare maakonnas. Kuid kui uskuda tööta inimeste arvu muutumist viimastel aegadel, siis polegi see üks üheselt selline, et talvel on graafik laes ja suvel madalseisus. Ehk on inimesed mõistnud elukestva õppe ja uute ametite-oskuste omandamise vajadust? Või on tööandjad pidanud siiski hakkama maksma vähemalt sellist “äratuspalka”, mille eest inimene juba tööle hakkab? Või on lihtsalt koondamiste laine tööturaha maksmise aeg lõppenud?

Igal juhul annab seesama 4,6 protsenti lootust, et ka Saare maakonnas on võimalik elada, tööd teha ja oma lapsi kasvatada. Seda vaatamata ümbritsevale merele ja kõrgematele hindadele, võrreldes muu Eestiga. Igal juhul on selge see, et töö siit ilmast otsa saanud ei ole ning mis siis muud, kui tuleb usinalt tööle kallale asuda.

Print Friendly, PDF & Email